Дуда провів у Нью-Йорку приватну зустріч з Трампом: про що говорили

Польський президент Анджей Дуда у Нью-Йорку провів приватну зустріч з Дональдом Трампом. Політики говорили понад дві години.

Польський лідер назвав розмову з 45 президентом США та кандидатом у президенти від республіканської партії “дружньою”. Перед візитом в США президент Польщі не виключав цю зустріч та пояснював, що все залежатиме від графіка, пише24 Канал.

Як пройшла зустріч Дуди та Трампа

Видання RMF24 написало, що Дуда та Трамп зустрілись ввечері 17 квітня 2024 року в Trump Tower на Манхеттені, що у Нью-Йорку.

Зустріч була приватною. Разом з польським лідером були:

  • глава кабінету президента Польщі Марчін Масталерек,
  • міністр канцелярії президента Польщі Войцех Коларський.

У канцелярії Дуди уточнили, що зустріч тривала 2,5 години. Після неї Войцех Коларський сказав, що це була чудова зустріч двох друзів, які згадали час, коли вони співпрацювали протягом 4 років, обіймаючи президентські посади: “Це був дуже добрий, плідний час для польсько-американських відносин. Дональд Трамп неодноразово підкреслював свою велику симпатію до Польщі та вдячність, яку він відчуває до поляків”.

Дружня зустріч у дуже приємній атмосфері, – заявив Анджей Дуда після розмови.

Перед зустріччю на брифінгу Дуда відповів, чи не боїться що це “може викликати невелику антагонізацію адміністрації Джо Байдена”.

“Ні, я не боюся, тому що президенти зустрічаються зі своїми колегами, особливо з тими, хто колись обіймав президентські посади в їхніх країнах. Це нормальна практика, нічого надзвичайного в цьому немає… Президенти також зустрічаються з різними політиками під час своїх візитів за кордон. Це нормально, якщо країна має добрі відносини з іншою країною, вона хоче, щоб ці відносини були найкращими з представниками різних сторін політичної сцени”, – запевнив президент Польщі.

Він ще перед візитом у США заявив, що хоче мати хороші стосунки з колишнім та, ймовірно, майбутнім президентом США.

“Звичайно, ми також зацікавлені у зустрічах із впливовими людьми США. Ми говоримо про людину, яка чотири роки була президентом Сполучених Штатів. Ми добре знаємо один одного”, – заявив Дуда.

У Трампа заявили, що говорили й про Україну

Видання Politico написало, що у кампанії Трампа після спілкування двох лідерів коротко розповіли деталі зустрічі. Зокрема, що політики говорили про:

  • війну в Україні, яку веде Росія;
  • війну на Близькому Сході;
  • пропозицію Дуди для країн НАТО збільшити витрати на оборону до 3% від валового внутрішнього продукту.

Перед розмовою сам Дональд Трамп заявив, що має “особисті відносини” з Дудою та пам’ятає співпрацю, коли вони були президентам. Лідер республіканців запевнив, що поляки люблять його.

“Це мій друг, у нас були чудові чотири роки разом… Ми все ще підтримуємо Польщу”, – запевнив Трамп.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини