Воїни світла: 9 знаменитостей, які регулярно підтримують бійців АТО

Вони не тільки пишуть музику й книжки, грають у футбол і проводять творчі зустрічі, але й активно беруть участь у волонтерській діяльності на сході країни.

Радіо 24 представляє дев’ять знаменитостей, які виступають перед воїнами у зоні АТО, скуповують тепловізори і бронежилети та збирають книжки для бібліотек на Донбасі.

Сергій Жадан

© www.radio24.ua

Письменник та лідер гурту “Жадан і Собаки” за два з половиною роки відвідав і підтримав десятки шкіл, садочків, інтернатів, бібліотек, культурних центрів, лікарень на Донбасі. Письменник з колегами та друзями привозили книжки та іграшки, серйозне обладнання в операційні та машини швидкої допомоги. У січні цього року автор “Тамплієрів” та “Ворошиловграда” створив Благодійний фонд Сергія Жадана.

Навіщо я це зробив? Уже третій рік, з літа-осені 2014-го, ми з друзями займаємось волонтерською діяльністю. Спочатку допомагали військовим, їздили до них із виступами, збирали кошти й закуповували необхідні для них речі. Останнім часом зосередились на підтримці освітніх, культурних та медичних закладів, переважно, звісно, на Донбасі – в зоні так званої АТО, – розповів Сергій.

Перші зібрані завдяки концертам і творчим зустрічам 100 тисяч гривень планують передати кільком родинам загиблих українських військових, у тому числі — з Добровольчого українського корпусу.

Kozak System

Гурт Kozak System не раз давав концерти для українських воїнів на сході, а в мирних регіонах бійців АТО пропускають на їхні концерти безкоштовно. Музиканти часто долучалися до акцій Жадана, зокрема, і до створення Благодійного фонду Сергія Жадана.

Вони (воїни) раді увазі будь-кого, хто туди приїздить. Незалежно від того, буде це поет з віршами, музикант чи добрі жінки з борщем і кашею. Це допомагає їм психологічно розуміти, що їхній подвиг не є непоміченим державою і людьми. Хлопцям потрібна увага і допомога, – пояснює фронтмен Kozak System Іван Леньо.

Музиканти збирають гроші не лише для бійців, а й для переселенців і відновлення Донбасу. Мета виступів на сході країни – власним прикладом залучати людей до української ідентичності і зробити Донбас повністю українським.

Сергій Притула

© www.radio24.ua

Сергій Притула активно допомагає українським військовим. Телеведучий спільно з іншими волонтерами закуповував для армії медикаменти, екіпірування, засоби захисту, зв’язку,теплові зори і т.д.

Коли приїжджаєш і бачиш в яких умовах пацани воюють, то розумієш, що в тебе ніяких проблем немає, – каже Притула.

Анастасія Приходько

© www.radio24.ua

Співачка активно бере участь у допомозі військовим АТО та сім’ям переселенців. Під час благодійного туру в США артистці вдалось зібрати 50 тисяч доларів допомоги пораненим бійцям, їхнім сім’ям, переселенцям і родинам бійців, які зникли безвісти. У 2016 році Приходько отримала почесну медаль і посвідчення за заслуги в зоні АТО. Артистка часто виступає на Донбасі.

Дякую всім!!! Немає слів… Я все зроблю, що від мене залежить, і завжди буду з українським народом, і не зраджу наших хлопців, що стоять на передовій!!! Слава Україні, – прокоментувала тоді співачка свою нагороду.

ТНМК

Старожили української хіп-хоп сцени почали активно допомагати армії ще у 2014 році. Зібрані на концертах гроші йшли на закупівлю теплого одягу і термобілизни для українських бійців. Група особисто відвозить допомогу в зону АТО і час від часу виступає там, аби підтримати бойовий дух побратимів.

Сашко Положинський (“Тартак”)

“Тартак” не лише влучними метафорами в аудіозаписах, але і благодійними концертами підтримує бійців. Гурт передає гроші від виступів на допомогу армії, і виступає в зоні проведення АТО.

Емоції, які переживаєш там на концертах, відрізняються від тих, до яких я звик. Це працює як наркотик, хочеться пережити їх знову.

Анититіла

Учасники поп-рок гурту зайняті не лише творчістю, а і допомогою постраждалим від збройного конфлікту. В 2014 році Тарасу Тополі та його музикантам вдалось зібрати близько 4 млн грн на медикаменти, бронежилети та харчі для військових, які самі ж артисти і відвезли на передову. А ще лідер гурту записав спільну пісню з ветераном АТО Олександром Рожком для проекту #ПісніВійни.

Роман Зозуля

Як відомо, футболіст через свій патріотизм та волонтерську діяльність у зоні АТО не зміг подовжити кар’єру у складі “Райо Вальєкано” через протести ультрас, які звинуватили українця в нацизмі. Все через те, що колишній форвард “Дніпра” підтримує українську армію у війні з проросійськими терористами.

[Якби я міг], то пояснив би їм, що я не фашист. Упевнений, що якби подібне трапилося в Іспанії, багато іспанців першими вирушили б захищати свою країну, як у нас в Україні. Якби люди залишилися без медикаментів, одягу і їжі, багато іспанських гравців допомагали б їм, тому що захищають свою країну, – сказав футболіст.

Зозуля продавав свої особисті речі на акціоні та влаштовував флешмоби зі збором коштів “Я допомагаю української армії”. В кінці квітня минулого року Роман Зозуля відкрив фонд допомоги військовим АТО “Народна Армія”.

© www.radio24.ua

Іван Ганзера

Зірка шоу “Голос країни” встигає не лише виступати на Донбасі, але й брати участь у благодійних концертах. Ганзері минулого року вдалось зібрати близько 2 млн гривень для допомоги українській армії.

© www.radio24.ua

Однак, за свою патріотичну позицію співак дорого платить. Ганзера став отримувати погрози і гнівні звернення. Минулого року невідомі розгромили авто дружини артиста, однак це хлопця не зупинило і він і надалі продовжує активно підтримувати бійців.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини