Трамплін в Брюховичах, про який усі забули

Мало хто пам’ятає, що свого часу в Брюховичах був один з найпотужніших трамплінів у Польщі (Skocznia jedna z największych w Polsce). Трамплін був збудований на схилах З’явленської гори, на місці колишнього Австрійського форту №ХІ, над підковоподібною стрілецькою галереєю.

З ініціативою побудови трампліну у 1934 році виступила Секція Лижвярів Польського Татранського Товариства у Львові, проект розробив Анджей Тейсейре. Це був тоді один з більших спортивних об’єктів на території Польщі, на якому можна було виконувати стрибки на відстань до 55 метрів та який відповідав також вимогам FIS.

Трамплін в Брюховичах. Фото 1930-х рр.
Трамплін в Брюховичах. Фото 1930-х рр. © NAC

Перші змагання на трампліні відбулися 10 лютого 1935 року. Були то змагання в класі майстерності львівської області, в них брав участь і найбільша знаменитість Польщі Станіслав Марусаж (Stanisław Marusarz), який і встановив рекорд трампліну.

Станіслав Марусаж
Станіслав Марусаж © NAC

Того ж 1935 року, під час змагань в югославському Планіце, Марушаш став першим поляком рекордсменом світу в довжині стрибка – стрибнув на відстань 95 метрів, тоді ж під час поєдинку з норвезькими учасниками змагання, стрибнув аж на 97 м., знову стаючи рекордсменом світу, але хвилину пізніше Рейдар Андерсен приземлився за відміткою 99 метрів.

Трамплін в Брюховичах. Фото 1930-х рр.
Трамплін в Брюховичах. Фото 1930-х рр. © NAC

Завдяки старанням Татранського Лижвярського Товариства Львова, 15-16 січня 1938 року у Брюховичах відбувся міжнародний академічний чемпіонат Польщі, в якому перемогу у конкурсі стрибків святкував Мар’ян Война Орлевич. А в конкурсі стрибків, розіграному у рамках академічного чемпіонату 27 лютого, переміг Ян Kуля.

Рекламний плакат трампліну в Брюховичах, 1930-ті роки
Рекламний плакат трампліну в Брюховичах, 1930-ті роки © NAC

Для підготовки до Чемпіонату Світу з лижвярства 1938 року в Лахті, до Львова для тренувань приїжджає Станіслав Марушаш і влаштовується на роботу.

Реклама спортивного магазину “Скотт і Павловський” у Львові на площі Галицькій, 7
Реклама спортивного магазину “Скотт і Павловський” у Львові на площі Галицькій, 7 © NAC

В цей час (30-х роках) у Львові на Академічній вул. №5 і площі Галицький №7 знаходилися спортивні магазини “Скотт і Павловський”, співвласниками яких були консул британський Джордж Скотт і його швагер Лешек Павловський. В одному з цих магазинів і працював Станіслав Maрушаш, а в вільний від роботи час тренувався до чемпіонату світу.

Трамплін в Брюховичах. Фото 1930-х рр.
Трамплін в Брюховичах. Фото 1930-х рр. © NAC

На Чемпіонаті світу з лижних видів спорту, що проходив з 24 по 28 лютого 1938 року в Лахті (Фінляндія), Марушаш здобуває срібну медаль і стає віце-чемпіоном світу. Марушаш набрав 226,1 балів, програвши чемпіону світу норвежцю Асберну Рууду всього 0,3 бали.

Микола ДАВИДОВИЧ для Фотографії Старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини