Як навчитися відрізняти роли від суші?

Буквально років двадцять тому суші вважалися в Україні екзотичною стравою та дозволити її могли собі тільки заможні клієнти. А сьогодні суші й роли можна побачити на столах багатьох українців.

Суші сет можна замовити в ресторані азійської кухні або ж приготувати самостійно. Майже у кожному супермаркеті можна придбати продукти, з якими навіть новачок без проблем приготує самостійно цю неперевершену страву. Але не дивлячись на свою таку популярність, багато хто все ж таки не розуміє у чому полягає різниця між суші й ролами.

Історія появи суші – як розвивалась культова страва?

Суші з японської перекладаються як маринована риба. Доволі дивно звучить. Адже ми звикли, що у цій страві, якщо і використовують рибу, то сиру або солону. А тут – маринована.

Причина цієї назви полягає у далекій історії. Китайські та японські моряки десь приблизно у 17 столітті таким чином зберігали усю виловлену рибу. Свіжу рибу чистили та перекладали рисом з сіллю, потім ставили під прес. Відбувався процес ферментації (бродіння) і така риба потім зберігалася місяцями. А рис просто викидали. Пройшло багато століть перш ніж ця страва перетворилась на окрему.

Спочатку ця страва вважалась виключно їжею бідняків, адже риба і рис – основні продукти споживання у країні Вранішнього Сонця. На початку 19 століття у Токіо відкрився перший кіоск, який торгував свіжоприготованими суші. І з того часу почався процес приготування популярних суші, які ми знаємо і по цей день. Це нігірі-дзусі, макі-дзусі та інші.

У чому полягає різниця між ролами та суші?

  1. За зовнішнім виглядом. Суші виглядають як невеличка грудочка рису, заправленого соусом з оцту. Зверху – начинка з морепродуктів. Може додаватися тонка смужка норі, якою перев’язують суші. Роли – це рулети, у яких норі – це начинка, а рис зовні. Можуть зверху посипатися ікрою з риби.
  2. За інгредієнтами. Начинкою для суші найчастіше виступає риба чи морепродукти: вугор, лосось, креветка. А начинка для ролів може бути різноманітною: овочі, омлет, зелень, м’ясо, сир.
  3. Різниця у процесі приготування. При приготуванні суші особливої навички не потрібно. На грудочку рису зверху укладають рибу. А при приготуванні ролів вже необхідна майстерність, уміння та додатковий інструментарій (бамбуковий килимок). Рулет спочатку треба міцно згорнути, а потім нарізати на однакові шматки.
  4. За способом подачі. Суші переважно подають відразу після приготування. Японці навіть надають перевагу тим сушам, де зовні ще теплий рис, а всередині – охолоджена риба. На їх думку: тільки так суші розкривають свій смак. Роли навпаки – перед тим, як нарізати, їх трохи охолоджують і подають холодними. Суші продаються поштучно, а роли – порціями по 6 – 8 штук на порцію.

Ну ось, тепер ви розумієте відмінність між суші та ролами. Можна навіть замовити суші й роли в Monosushi, і не тільки насолодитися вишуканим смаком, а і порівняти їх зовні. Щоб оцінити, наскільки якісними є суші від Monosushi.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини