Є позитивний та негативний сценарії: військовий експерт оцінив можливість звільнення Криму до кінця року

У України сім локацій, які треба звільняти.

Військовий експерт Олександр Коваленко оцінив можливість виходу України на кордони 1991 року до кінця 2023 року за двох сценаріїв – негативного і позитивного, – пише ТСН.

Так, за його словами, за позитивного сценарію Україна звільнить усі окуповані РФ території до кінця цього року.

“Завжди є або позитивний сценарій, або негативний. Позитивний сценарій – це, звичайно ж, вихід до кордонів 1991 року до кінця 2023 року”, – наголосив експерт.

Водночас Коваленко також зазначив, що є і негативний сценарій розвитку подій на фронті. “Я не виключаю, що за негативного сценарію ми можемо звільнити материкову частину України до кінця 2023 року. З півостровом Крим історія може перенестися на 2024 рік”, – сказав він та пояснив, у чому полягає негативний сценарій.

“Але є і негативний. У чому він полягає? Ми на самому початку говорили з вами про підготовку умов для контрнаступу, які можуть тривати три-чотири-п’ять місяців, як на Харківщині і на правобережній Херсонщині. І ми проговорювали питання того, що на Луганщині ці умови готові, але не вистачає кількох факторів, щоб реалізовувати контрнаступальні дії. Якщо ми говоримо про Запорізьку область, цей процес зараз відбувається, як і на лівобережній Херсонщині. Тобто все перебуває у процесі, два-три місяці і, можливо, щось ще реалізується, подивимося”, – повідомив Коваленко.

За його словами, звільнити окуповані 2014 року території буде важче, оскільки лінія оборони РФ там буде гальмувати контрнаступ ЗСУ.

“У нас сім локацій, які треба звільняти: лівобережна Херсонщина, частина Запорізької області, Луганщина, окупована у 2022 році та окупована у 2014-му, Донеччина, окупована у 2022 році та обмежено окупована у 2014 році, та тимчасово окупований півострів Крим. Якщо ми зможемо скомбінувати звільнення Луганщини 2022 року, звільнення лівобережної Херсонщини та Запоріжжя – фактично це може статися до середини літа, то виникає питання, що з територіями, окупованими у 2014 році. Там повинен бути зовсім інший сценарій і зовсім інша підготовка. Лінія оборони, яку вони формували роками, матиме свій гальмівний вплив на наш контрнаступ. І вихід до адміністративного кордону з тимчасово окупованим півостровом Крим – це теж свого роду елемент впливу. Планомірне знищення об’єктів інфраструктури російських окупантів на півострові та знищення Кримського мосту, щоб повністю нівелювати логістику (сценарій як з Антонівськими мостами на Херсонщині), займе певний період часу. У контексті всіх цих локацій ми виходимо на 2024 рік”, – додав військовий експерт.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини