Путін готувався напасти ще на одну країну, але вибрав Україну – Newsweek

Російська влада ще до повномасштабного вторгнення в Україну нібито розглядала варіант нападу на Японію. У документах із секретним доступом, які спливли в мережі, йдеться, що РФ у серпні 2021 року “цілком серйозно готувалася до локального воєнного конфлікту” з Країною сходу сонця.

Такі дані отримало американське видання Newsweek. Журналісти стверджують, що в їхніх руках є відповідний лист від 17 березня, написаний особою, яка співпрацює з ФСБ, – пише Оbozrevatel.

Він адресований Володимиру Осєчкіну – російському правозахиснику, який керує антикорупційним вебсайтом Gulagu.net.

Агент Федеральної служби безпеки РФ, який називає себе “Вітер змін”, писав: “Впевненість у тому, що країни (Росія та Японія. – Ред.) увійдуть у стадію гострого протистояння й навіть війни, була високою. Чому для війни в підсумку була обрана Україна – сценарій особливо не змінився…”

Стверджується, що прокремлівські пропагандисти мали підігріти ненависть росіян до японців, використовуючи ту ж саму термінологію про “нацистів” і “фашистів”, яка зрештою пролунала на адресу українців.

Першим кроком до цієї мети стало розсекречення ФСБ у серпні 2021 року інформації про те, що під час Другої світової війни японські спецслужби катували громадян СРСР.

Ще 8 серпня ця новина була малопомітною в російському інформаційному просторі, але вже 16 серпня росЗМІ почали розганяти тему. Вони розповідали про “жахливі біологічні експерименти” над радянськими військовополоненими та про те, що Японія з 1938 року готувалася до війни з СРСР, нібито здійснюючи диверсії.

Уже восени пропаганда наче забула про зазначену тему. У листі не пояснюється, чому Москва передумала й вирішила натомість розв’язати повномасштабну війну проти України.

“Вітер змін” також назвав точні позиції російських вертольотів, які, за його словами, мали чекати сигналу для атаки на Японію.

В обох випадках це просто божевілля. Але взагалі війна була неминуча для Росії через маніакальне бажання війни з боку керівництва”, – йдеться в тексті.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини