Львів: середня ціна на квартири та прогнозування ринку нерухомості

Українці масово орендують та купують житло у західній частині України. Це пов’язано з тим, що цей регіон зараз є одним з найбезпечніших.

Взяти для прикладу Львів, попит на житло перевищив пропозиції, тому квартира в Львові на вторинному ринку для інвестицій зараз — вдале капіталовкладення. Війна внесла корективи у ринок нерухомості нашої держави, вартість на оселі стрімко зросла. Ми розповімо, як змінився ринок, які роблять прогнози та актуальні ціни на квартири.

Чому підскочила вартість і що буде з цінами на житло у Львові

З початку війни українці з різних куточків країни поїхали у західні регіони, щоб сховатися від обстрілів. Через масову міграцію всередині держави попит на житло у Львові стрімко зріс. Це історичний центр України. Місто багате на архітектурні пам’ятки, величні споруди та цікаві місця для прогулянок. Основний прогноз — у найближчий час обвалу цін не буде. Це спровоковано такими чинниками:

  • Львів вважається містом-музеєм;
  • на заході України найменша кількість ракетних ударів;
  • на зимові свята кількість туристів збільшується в декілька разів.

Можливо, ціни спадуть після закінчення війни. Адже люди почнуть роз’їжджатись по рідних містах. До речі, прайс зріс не лише на купівлю квартир, але й на оренду кімнат, готелі, хостели та мотелі. Багато хто засуджує Львів за таке зростання, у сьогоднішніх реаліях за безпеку треба платити немаленькі гроші.

Середні ціни на купівлю квартири у місті-музеї

Чинники, що впливають на вартість — розташування, типу та класу будинку, площі. У Львові можна придбати:

  1. Однокімнатні квартири. Прайс на вторинному ринку починається з 15 500 доларів. Середня вартість складає приблизно 35 000 USD. Вторинне житло елітного класу коштує дорожче — мінімум 40 000 доларів. У новобудовах цифри починаються від 558 USD/кв.м. Недорогі варіанти запропоновані у комплексі Парксайд та ЖК на Величковського.
  2. Двокімнатні. Прайс варіюється між 19 200 та 349 000$ на вторинне житло. У цьому діапазоні представлені елітні оселі, варіанти класів економ та комфорт. Можна обрати квартири з невеликою площею та великогабаритні. Останні вийдуть дорожче. У новобудовах ціни починаються від 569 USD/квадрат. Бюджетні оселі пропонує ЖК Соната. Ексклюзивні з авторським ремонтом можна придбати у комплексі AH VALION. Приблизна вартість складає 3350 USD.
  3. Трикімнатні. Вартість вторинних — 38–570 тисяч. Площа найдорожчих сягає 270 квадратних метрів. Середньостатична квартира для сім’ї обійдеться приблизно у 50 000–60 000 доларів. Мебльовані варіанти з крафтовим ремонтом можуть коштувати набагато більше. У нових ЖК доступні для придбання оселі за 588–89 000 USD/квадрат.

Якщо плануєте купівлю для бізнесу, можна подивитись смарт-квартири. Вони недорогі, адже площа невелика. Їх простіше наповнювати меблями та зручностями. На вторинному ринку часто зустрічаються повністю укомплектовані оселі. Це гарний варіант, якщо немає часу та бажання на ремонт та облаштування.

Оренда у Львові: скільки коштує зняти житло

Тим, хто не планує залишатися у місті-музеї назавжди, не підійде купівля. Придбання квадратних метрів трохи б’є по карману. Можна зняти квартиру у Львові, розглянемо пропозиції на вторинному ринку:

  1. Однокімнатні. Ціни стартують від 3000 гривень на місяць, не враховуючи комунальні послуги. Середня вартість складає 13 500–17 000 грн. Аренда залежить від ремонту, площі, віддаленості від центру, техніки. Грубо кажучи, за комфорт треба трішки переплатити.
  2. Двокімнатні. Найменша сума за місяць — 6500 грн. Це більше в два рази, ніж за однокімнатну. Середньостатистичні оселі вартують від 15 700 до 20 000 гривень. Можна зняти елітне житло за 50 000–447 000 грн.
  3. Трикімнатні. 8000 гривень — найнижчий прайс у Львові за оселю для великої родини. Якщо хочете у центрі з ремонтом та усіма зручностями, прийдеться заплатити близько 25 000 грн. Середня ціна складає 22–30 тисяч гривень.

Майже всі господарі вимагають плату за перший та останній місяць проживання. Тому треба вказану суму множити на два. Саме стільки потрібно, щоб заселитися у нове житло. Розглянемо, за скільки можна зняти аналогічні квартири у новобудовах:

  1. Однокімнатні. Найдешевший варіант обійдеться у 7500 гривень, це у віддалених від центру районах. У серці Львова можна зняти за 15-17 тисяч грн. Якщо хочете житло класу преміум, готуйтесь платити більше 40–50 тис. гривень на місяць.
  2. Двокімнатні. 10 500 грн — найменша вартість оселі у ЖК. Елітне житло коштує приблизно 90 000 гривень. Середній кошторис на двокімнатні квартири складає 22–38 тисяч грн на місяць.
  3. Трикімнатні. 12 000 гривень потрібно заплатити, це на 4000 дорожче, ніж на вторинному ринку. Середня вартість — 25–40 тис. грн.

У новобудовах оренда значно дорожча, ніж на вторинці. Це пов’язано з тим, що більшість квартир — свіжі, в них ще ніхто не жив. У деяких велика площа та класне комплектування. Якщо бюджет дозволяє, краще зняти у ЖК. Більш дешеві варіанти варто пошукати на вторинному ринку.

Ріелтор чи пряма купівля?

У незнайомому місті не варто довіряти першому продавцю. Краще скористатися послугами ріелтора. Переваги такого співробітництва:

  • надійність — спеціалісти ретельно перевіряють квартири у списках боржників, на наявність штрафів;
  • прозорість та чесність — після купівлі не виявиться, що у оселі прописані сторонні особи;
  • інформативність — ріелтор може познайомити вас з місцевістю, розповісти, що є поряд.

За такі послуги треба додатково платити. Можна не звертатися до спеціалістів, а підписати договір самостійно. У такому випадку обов’язково перевірте квартиру самостійно, попросіть домову книгу.

Якщо не поспішаєте переїжджати у нову оселю, зверніть увагу на квартири, які знаходяться на стадії будівництва. Зазвичай таке житло в декілька разів дешевше, але треба чекати, коли дім введуть у експлуатацію.

Нерухомість у новобудові — це можливість втілити у життя омріяний ремонт, адже стіни та підлога — чистий лист. У Львові представлені квартири на різний бюджет, але готуйтесь до того, що ціни зростатимуть ще. Не упустіть шанс придбати нерухомість на максимально вигідних умовах.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини