Українців перевели на прямі договори з “Нафтогазом”: кому та скільки тепер платити і до чого це призведе

Українців із травня перевели на прямі договори із “Нафтогазом” платити доведеться 7,9 грн за кожен кубометр. Фактично нацкомпанія отримала повний монополізм на ринку. Щоб виконати завдання уряду із заповнення сховищ, доведеться знайти 8 млрд доларів.

Гроші планують дістати за рахунок ленд-лізу США, однак і без них блакитного палива може вистачити. Споживання різко скоротилося, мільйони українців виїхали за кордон, тисячі будинків знищили, левова частка підприємств закрилася, передає Обозреватель.

Газова “деолігархізація”: “Нафтогаз” перетворився на монополіста

Держкомпанія “Нафтогаз” постачає блакитне паливо 97,6% українцям, хоча ще рік тому ця цифра була лише на рівні 13%. НАК отримав можливість безпосередньо продавати блакитне паливо українцям і дуже швидко наростив клієнтську базу.

“Ми поставляємо газ практично всім споживачам… У принципі, природний газ становить 87% усіх джерел для опалення. Зараз “Нафтогаз” забезпечує одну третину всіх надходжень до державного бюджету. “Нафтогаз” бере активну участь у розробці санкцій, бере участь у підготовці планів відновлення України”, – заявив на своїй пресконференції 21 червня голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

Конкуренція між “Регіональною газовою компанією” (РГК) Дмитра Фірташа, яка тривала роками, закінчилася. РГК фактично витиснули з ринку. Створили такі умови, за яких закупити газ вони не змогли, українці перейшли в руки постачальника останньої надії – “Нафтогаз”.

Вочевидь, під час війни головне завдання – зберегти стабільне постачання газу. У таких умовах про конкуренцію на внутрішньому ринку вже не йдеться. І за підсумками статус “Нафтогазу” як монополіста може закріпитися на роки.

Кому тепер платити за газ?

Українці мають перейти на оплату платежів “Нафтогазу”. Для цього необхідно отримати номер особового рахунку – перейти в чатбот GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger та ввести код EIC. Це персональний газовий номер об’єкта газопостачання, що складається із 16 символів – латинських літер і цифр. Його можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу.

“Після отримання особового рахунку ви можете зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Саме з його допомогою зручно дізнатися та оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії, отримати акт звірки тощо. Також ви можете отримати особовий рахунок, звернувшись до контакт-центру ДК “Нафтогаз України”, – повідомили в компанії.

Нових користувачів просять повідомляти про виставлені рахунки за травень від попереднього постачальника на електронну скриньку [email protected]. Також із питаннями можна звертатися до контакт-центру за телефонами:

+38 066 300 28 88;

+38 098 300 28 88;

+38 093 300 28 88.

Чи вистачить на всіх газу?

Президент Володимир Зеленський заявив, що на Україну чекає найскладніший опалювальний сезон. А от у “Нафтогазі” кажуть, що газу, мабуть, вистачить. “У нас більше газу, ніж зазвичай. Видобуток впав, але щодо споживання він зменшився не настільки критично. Споживання впало значно більше. Зараз на ринку газу є профіцит. Ми можемо закачувати газ у сховища і готуватися до опалювального сезону”, – каже Вітренко.

Кабінет міністрів доручив заповнити сховища газу на 19 млрд кубометрів газу. Це обсяг – із великим запасом. За фактом навіть 15 млрд кубометрів, за підрахунками НАК, вистачило б із запасом. Енергетичний експерт Максим Білявський також озвучив досить позитивні оцінки. За його словами, ймовірність успішного проходження опалювального сезону становить 95%. Інші 5% – події, які зараз передбачити неможливо. Наприклад, у разі знищення російськими окупантами магістральних трубопроводів, знищення ТЕС, постачати блакитне паливо фактично неможливо буде навіть за його наявності.

“95%, що ми успішно пройдемо опалювальний сезон. Приємно, що підготовка до опалювального сезону розпочалася вчасно, у червні це стандартна практика”, – говорить експерт.

Щоправда, у “Нафтогазі” визнають, що для заповнення сховищ на 19 млрд кубів доведеться докупити близько 5,8 млрд кубометрів. Кожна тисяча кубів коштує на ринку 1,5 тис. доларів. Щоб виконати це завдання, доведеться за умов падіння доходів знайти 8 млрд доларів.

Один із варіантів – запросити допомогу на забезпечення закупівлі енергоресурсів у межах ленд-лізу США. З цією метою Вітренко їздив у відрядження до Вашингтона. Чи вдалося домовитися і на яких умовах, поки що невідомо.

Загалом обсяги видобутку газу впали не так значно, як обсяги споживання. Великий резерв є і в економії. Якщо українці у великих містах проведуть зиму без відчинених вікон, а постачальники тепла “прикрутять” температуру на кілька градусів, цілком можливо, що власного видобутку газу вистачить на повне забезпечення населення, бюджетних організацій. А чи буде дешеве паливо для бізнесу – велике питання. Також варто враховувати ще одну проблему – згідно із законом із бюджету України потрібно компенсувати “Нафтогазу” різницю між економічно обґрунтованими та фактичними тарифами. Ціна на газ не зміниться, але з бюджету доведеться витратити на це сотні мільярдів гривень.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини