Українцям колотимуть бустерну дозу вакцини від COVID-19: хто зможе отримати

В Україні можуть дозволити введення бустерної (додаткової) дози вакцини проти коронавірусу для тих, кому вона знадобиться для виїзду в інші країни. Зараз у країні для цього є достатня кількість препаратів.

В Україні можуть дозволити введення бустерної (додаткової) дози вакцини проти коронавірусу для тих, кому вона знадобиться для виїзду в інші країни. Зараз у країні для цього є достатня кількість препаратів, – пише Оbozrevatel.

Глава Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій заявив, що група рекомендує Міністерству охорони здоров’я ухвалити таке рішення.

При цьому експерт зазначив, що, ймовірно, це не буде великий потік людей. У будь-якому випадку, як додав Лапій, препаратів для цього достатньо.

За його словами, як бустерна доза може використовуватися той же препарат, що і при первинній вакцинації. Однак, якщо він буде недоступний, можна використовувати й інший.

Окрім того, група експертів, яку очолює Лапій, рекомендуватиме введення третьої дози препарату для українців з ослабленим імунітетом. Йдеться про пацієнтів з онкологічними захворюваннями, ВІЛ-інфікованих, людей, які приймають препарати, що пригнічують імунну відповідь.

“Нещодавно також була рекомендація від Всесвітньої організації охорони здоров’я. Сьогодні на штабі щодо вакцинокерованих інфекцій ми затвердили рекомендації щодо додаткової дози”, – сказав Лапій, додавши, що людям із низьким імунітетом рекомендуватимуть для третьої дози препарати компаній AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, CoronaVac або Moderna.

Експерт підкреслив: третя доза відрізняється від бустерної тим, що її вводять через 28 днів після другої дози, а бустерну – через шість місяців.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини