У центрі Львова відкрили “готель” для комах

У центрі Львова, у дворику Державного природничого музею встановили будиночок, в якому можуть проживати близько ста видів комах.

Про це «Вголосу» повідомив молодший науковий співробітник музею, ентомолог Сергій Глотов, – пише Вголос.

За його словами, такі будиночки він побачив у Данії, коли навчався. Їх встановлюють у парках поруч зі шпаківнями та годівничками для птахів.

«Це є природна екосистема в мініатюрі. Тут є всі матеріали, в яких живуть комахи: деревина, цегла, різні труби. Ще буде очерет, шишки, горіхи, насіння», – каже він.

Після повернення з навчання, Сергій мав намір створити такі готелі для комах у Луганському національному природному заповідникові НАН України, де працював до війни. Проте у 2014 році змушений був переїхати до Львова. Але від мрії не відмовився і втілив її у Львові.

Всього, за словами ентомолога, у Львівській області є понад три тисячі різновидів комах. Тільки у дворику, де встановили готель, живе близько двохсот видів комах.

«Комахи, які мешкають у нашому регіоні, є безпечними. Але краще їх до рук не брати. Тому що, якщо вони відчувають загрозу, то можуть виділяти речовини, які викликають тимчасову алергічну реакцію. Комах зі смертельними укусами у Львівській області немає», – запевнив ентомолог.

Тому в цьому готелі мешкатимуть цілком безпечні комахи. Будинок виготовлений з дерева та наповнений природними матеріалами, в яких селяться, харчуються, розмножуються чи просто ночують комахи. В кожному виді рослини може жити близько 20-30 видів комах.

«До прикладу, у мохові будуть мешкати сонечка. У отворах можуть поселитися жуки-вусачі, златки, тобто ті жуки, які в природі харчуються деревиною. Також є місце для мурах», – говорить Сергій Глотов.

За його словами, комахи мешкатимуть тут протягом року: хтось навесні, хтось зимуватиме, хтось прилетить тільки переночувати. На сьогодні готель вже заселили павучки, один навіть відклав лялечку.

На думку науковця, такі готелі для комах варто встановлювати у парках міста і він готовий долучитися до цієї ініціативи. Тим більше, що вона не потребує затратних ресурсів, а готель стоятиме кілька років.

«У розвинутих європейських країнах це дуже популярна річ для розвитку та дозвілля дітей. Аби вони розуміли, що комахи – важливі частини нашої екосистеми. Комах не треба вбивати», – вважає ентомолог.

Втілити  ідею допоміг ветеран бойових дій Андрій Радик.

Додамо, що це вже другий такий готель для комах у Львові. Ще один розміщений на території ботанічного саду ЛНУ імені Івана Франка.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини