10 старовинних аптек Львова, про які ви могли не знати (фото)

Щорічно у Львівській області, за даними Галицької фармацевтичної асоціації (ГФА), відкривається близько 50 аптек. Лише у Львові таких закладів налічується більше 1000, але з відкриттям сучасних аптек, поступово зникають старовинні історичні аптеки, яким понад 100 років.

За даними фармацевтів, у 2008 році таких закладів “з історією” у Львові було 19, а станом на минулий рік – лише 8. Нещодавно у Львові також завершилась епопея з виселенням аптеки із Будинку Шпрехера, за результатами якої у місті вирішили запровадити Програму збереження історичних аптек міста.

З огляду на це,  032.ua пропонує згадати, які історичні аптеки раніше діяли у Львові.

Аптека «Під Золотим левом» 

У Семигородські кам’яниці на площі Ринок, 42 у Львові діяла аптека “Під Золотим левом”, яку заснував багати львівський вірменин Ян Якуб Мурадович. За кілька років власник її продав Яну Ходоровичу і заклад “переїхав” на сучасну вулицю Менцинського, 12. Перший голова колегії аптекарів заснував фармацевтичний заклад 1780 року. Згодом вона перейшла у власність Адольфа Берлінера та Калікста Крижановського, наступний власник – Шимон Гай розширив заклад та обладнав лабораторію, де виготовляли ліки для дітей. Популярності набув препарат “Пудра Гая”, яка продавалась і за кордон. У радянські часи її націоналізували, а потім перейменували на аптеку “Гедеон Ріхтер”, яка діяла аж до початку “нульових”. Зараз у цьому місті розташована піцерія, інтер’єр не зберегли.

Аптека «Під золотою зіркою»

На Коперника, 12 з 1826-го діяв фармацевтичний заклад Петра Міколяша “Під золотою зіркою”, відомий тим, що саме тут у 1853 році винайшли гасову лямпу. Місцеві фармацевти виготовляли ліки та започаткували лабораторію, яка у майбутньому переросла у виробничий комплекс, що постачав товари у лікарні, військові шпиталі та у райони області. “Під золотою зіркою” працювали у середині 19 століття Ігнацій Лукасевич та Ян Зех. У 1890 році уже Кароль Міколяш став власником аптеки та збудувати у цьому місці будинок і відомий пасаж, таким чином аптека вийшла на міжнародний рівень та стала однією з найбільших у Європі. У радянський час унікальні інтер’єри занедбали та облаштували тут звичайну міську аптеку, яку в 2017 році приватні підприємці Іонови перетворили на кондитерську.

Аптека « Під Архангелом»

Місце аптеки "Під Архангелом"

На вулиці Городоцькій, 131 у Львові засновник Львівського товариства аптекарів Титус Лазовський у 1886 році створив аптеку “Під Архангелом”. Дослідники переконують, що у той час у Львові була епідемія холери, і Титус, який видавав брошуру “Додаток до холерних аптечок”, рекомендував львів’янам дезінфікувати речі та дотримуватись чистоти. Аптека була невеликою та скромно обладнаною, розташованою на першому поверсі старого будинку. З плином часу її перепрофілювали під банк, інтер’єр не зберегли.

Аптека «Під Фемідою»

Із 1901 року на вул. Словацького, 12 у Львові діяла аптека “Під Фемідою”, яку заснував Фридерік Девехе. Назві відповідала емблема закладу – богиня справедливості та правосуддя. У вікні аптеки було тематичне скляне панно із зображеною Фемідою, Гігієною та Ескулапом і написаною назвою закладу. Наприкінці 1980 років працівники аптеки зберегли та відреставрували унікальні меблі у невеличкому старовинному закладі. Вона збереглася аж до початку “нульових”. Зараз аптеку закрили та облаштували тут магазин із популярною маркою нижньої білизни.

Аптека «Під надією»

Вулиця Долинського, 2; місце аптеки "Під надією"

Про цю аптеку збереглося небагато інформації. Відомо, що 1872 року на вулиці Долинського,2 (за деякими даними – по вул. Хмельницького) у Львові хімік Титус Зажицький відкрив аптеку “Під Надією”. Заклад був оснащений лабораторією, що дозволило налагодити масове виробництво ліків, зокрема, популярними були збори трав, чаї і “Сибірська мазь”. Згодом володіти аптекою став Ян Зажицький, але до наших днів вона не дожила.

Аптека «Під Святим Духом»

Аптека "Під святим духом"

"Під святим духом", архівні фото

Цю аптеку заснував на сучасному проспекті Шевченка, 28 доктор Карл Пілевський, а до 1939 року нею володів Йозеф Пілевський. Аптека була відома гарним інтер’єром, але до наших днів збереглася лише різьблена брама та обрис святого. Сам заклад перепрофілювали під банк.

Аптека «Під святим Миколаєм»

Аптека “Під святим Миколаєм”


Аптека “Під святим Миколаєм”

На вулиці Грушевського, 23 у Львові у 1926 році відкрили аптеку “Під святим Миколаєм”. Вона належала фармацевтові Володимиру Саркісевичу. Будинок славився неймовірною ліпнино і вигляді трав та змії з терезами, а також барельєфом св. Миколая над вікном. Аптека мала зал для торгівлі, лабораторію та складське приміщення, де зберігали матеріали для ліків і трави. Аптека пропрацювала до 2016 року, а потім її закрили.

Аптека «Під срібним орлом»

"Під срібним орлом"

На перехресті Краківська – Лесі Українки 1783-го року заклали аптеку “Під срібним орлом”. Спершу вона належала Антонові Крижанівському, потім – Францішку Томанку та магістру Зигмунту Рукеру. Особливістю закладу була величезна картина Ескулапа у повний зріст авторства львівського художника Шлегеля. До 1924 року аптека була однією з найпопулярніших у Львові, аж поки до міста не прийшли більшовики, які націоналізували заклад 1939 року. У наш час тут облаштували магазин одягу.

Аптека №3 (фармацевтична фабрика)

1928 року на вулиці Свєнціцького у Львові заклали аптеку, яка була більше фармацевтичною фабрикою, оскільки тут були цехи, де виробляли таблетки та лікарські препарати, також – дистиляційна й склодувна майстерня, фасувальна лабораторія тощо. До початку Другої світової війни аптекою керував Г. Еманцель, а в наш час заклад перетворили на відділення “Нової пошти”.

Аптека “Маріацька”

Зазначимо, що нещодавно постраждала також аптека “Маріацька” у Будинку Шпрехера, яка розташувалась у приміщенні, де майже сотню років функціонувала аптека з неймовірним тематичним інтер’єром. Проект виготовляв сам Генріх Заремба: тут можна побачити балкон та оздоблені балконні перила зі скульптурами, дерев’яними шафками із вирізьбленими совами та левами… Нещодавно аптекарі, які багато років тримали тут аптеку, змушені були виселитися звідти, але власники приміщень пообіцяли зберегти функціональну аптеку з іншим орендарем. Сам заклад заснували у Львові 1914 року, довший час нею володів доктор Стефан Стенцель. Відома вона була насамперед тим, що у цій аптеці вперше у Львові відділили рецептурний відділ від “ручного” продажу.

Фото: Facebook, Збруч, Фотографії старого Львова, 032.ua, Дослідники Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини