Перший концесійний автобан в Україні

В Україні нарешті побудують перший концесійний автобан. У чому особливість проєкту та які перспективи державно-приватного партнерства у дорожній галузі

Дорога Краковець — Броди — Рівне має стати першим українським автобаном здійсненим у рамках державно-приватного партнерства. Нещодавно Укравтодор підписав меморандум із компанією «Автомагістраль-Південь» за яким компанія власним коштом розробить техніко-економічне обґрунтування реалізації проєкту.

«Підписання Меморандуму дозволить нам вже найближчим часом оголосити відкритий конкурс з відбору приватного інвестора для будівництва маршруту Краковець — Броди — Рівне. Це має бути сучасна дорога європейського рівня, яка сполучатиме столицю України з найбільшими містами Європи» — розповідає Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Історія дороги Краковець — Броди — Рівне

Ідея побудувати нову швидкісну дорогу від кордону з Польщею до Львова як логістичного центру заходу України не нова. Ще у 1997 році почали розробляти документацію саме на ділянку зі Львова до Краковця, яка мала стати частиною міжнародного транспортного коридору № 3 Берлін — Вроцлав — Львів — Київ та продовженням польської автомагістралі А-4, що проходить через Вроцлав, Краків, Ряшів і Краковець.

Схема дороги зі Львова до Бродів із розв’язками

«Завдяки географічному положенню Львівської області є ключовою для багатьох економічних процесів України, тому не дивно, що будівництво першої швидкісної дороги відбудеться на Львівщині. Новозбудована платна автомобільна дорога неабияк пожвавить економіку регіону та України загалом. Це буде високошвидкісний транспортний коридор європейської якості, який гарантує пришвидшене і безпечніше проходження вантажів та пасажирів у західноєвропейському та зворотному напрямках», — прокоментував керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза.

Перспективний проєкт дороги з виходом до країн Європи бралися реалізовувати декілька разів, були підписані договори з підрядником, але він так і не виконав своїх зобов’язань. Пізніше перед проведенням чемпіонату «Євро-2012» тодішній уряд обіцяв побудувати її вже за кошти з держбюджету. Проте тоді роботи також так і не почалися.
За останній рік дорожня галузь пережила низку важливих змін і продовжує реформуватися. Уже реалізовується декілька проєктів за участі міжнародних інвесторів. У рамках державно-приватного партнерства відбувається і перезапуск дороги Краковець — Броди — Рівне.

Яким буде перший концесійний автобан

Наразі триває розробка техніко-економічного обґрунтування проєкту, від результатів якого будуть залежати конкретні характеристики дороги. У планах побудувати автобан найвищої 1а категорії. Це швидкісна дорога, з не менше ніж 4-ма смугами руху, яка не проходитиме безпосередньо через населені пункти. Така дорога є безпечнішою, адже на ній немає наземних переходів, світлофорів, перехресть, усі розв’язки є багаторівневими – відповідно рух на ній швидший.

За попереднім проєктом маршрут має починатися за 2 км від Краковця йти на південь, де переходитиме у північну об’їзну Львова За Львовом маршрут пролягатиме паралельно дорозі М-06 Київ — Чоп (на 3–7 км від неї) і завершуватися на об’їзній міста Рівне.

З усього маршруту Краковець — Броди — Рівне не входить до загального проєкт лише ділянка Північного обходу м. Львів.

  • Північний обхід м. Львів

Будівництво обходу здійснюватиметься окремо у рамках співробітництва із Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком. Уже цього року буде проведено відкритий міжнародний тендер відповідно до правил і принципів міжнародних фінансових організацій. Протяжність об’їзної становить 21 км. Після будівництва це буде траса найвищої категорії 1а з чотирма смугами та трьома розв’язками.

Схема дороги з Краковця до Бродів

Державно-приватне партнерство у дорожній галузі

Дорога Краковець — Броди — Рівне має стати першою класичною концесією, інвестиції в будівництво якої мають повернутися завдяки платі за проїзд дорогою. Проте це не єдина можлива форма інвестиції у дорожню галузь.

«Можна виділити три основні типові моделі співпраці. Це пряма ринкова монетизація завдяки безпосередньо платі за проїзд, непряма ринкова — завдяки прибуткам від придорожньої інфраструктури, а також неринкова форма, коли держава просто повертає гроші інвестору протягом певного часу.

Не залежно від формату співпраці, ми маємо рухатися у напрямі кількісного і якісного збільшення проєктів державно-приватного партнерства. Бюджет для дорожнього будівництва має складатися з диверсифікованих джерел наповнення і половина коштів має бути залучена через концесійні проєкти. Тільки це дозволить збільшити масштаби настільки, щоб реально розбудувати якісну інфраструктуру», — пояснює заступник керівника з євроінтеграції ДП «ДерждорНДІ» Станіслав Гвоздіков.

Окрім дороги Краковець — Броди — Рівне також запущена «Програма державно-приватного партнерства у дорожній галузі». Її метою є залучення приватного сектору до наявної в Україні дорожньої мережі. Базуючись на успішних прикладах із сусідніх країн та за сприяння Світового банку, було розроблено модель залучення приватних інвесторів та визначено 6 пілотних ділянок доріг, які включили в програму. Це ділянки на маршрутах M-29/M-04/M-18 Харків — Дніпро — Запоріжжя, М-03 Бориспіль — Полтава, М-14 Херсон — Миколаїв, М-06 Київ — Житомир — Рівне, M-07/M-19 Ягодин — Ковель — Луцьк, M-04/H-11 Дніпро — Кривий Ріг — Миколаїв.

«Усі 6 проєктів, які були презентовані в рамках «Програми державно-приватного партнерства у дорожній галузі» передбачають формат концесії, коли інвестор у розстрочку надає державі свої послуги з утримання дороги та заробляє на платі за доступність, тобто отримує кошти з Державного дорожнього фонду. Тому для користувачів таких доріг вони залишаться безкоштовними.

Згідно з дослідженням International Finance Corporation (група Світового банку), для класичної моделі концесії, (коли за використання дороги знімається плата) в Україні недостатньо інтенсивний трафік. Проте, дорога Краковець — Броди — Рівне має шанс стати класичною концесією. Саме тому ми підписали меморандум з компанією «Автомагістраль Південь» в рамках якого вона розробить техніко-економічне обґрунтування, яке має показати чи достатній там трафік, для того, щоб знімати плату за проїзд. Коли буде розроблене ТЕО, ми зрозуміємо, який саме тип концесії тут запрацює і зможемо оголосити конкурс на визначення концесіонера-інвестора», — коментує директорка Офісу реформ при Укравтодорі Олександра Азархіна.

Приблизна схема всіх трьох ділянок дороги Краковець – Рівне

Згідно із законодавством про концесію платна дорога повинна мати безкоштовну альтернативу. У випадку з трасою Краковець — Львів — Броди — Рівне, такою альтернативою буде дорога Київ — Чоп та Львів — Краковець. У 2020 році Кабмін затвердив максимальний розмір плати — зокрема, для легкових авто встановили тариф 0,023 євро/км, а для вантажівок до 12 т і автобусів — 0,045 євро/км.

Проєкти в рамках державно-приватного партнерства стимулюють та пришвидшують розвиток дорожньої мережі України. Реалізація першого концесійного автобану Краковець — Броди — Рівне має шанс стати першим, але не останнім успішним прикладом проєкту такого масштабу в Україні.

За матеріалами Zaxid.net та Служби автомобільних доріг у Львівській області

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини