РФ має піти геть з України, доти буде під санкціями – президент Литви виступив у Раді

Президент Литви Гітанас Науседа виступив у Верховній Раді України. Промову до народних депутатів він почав українською.

Про це пише Газета.юа.

“Хоча минуло сім років від військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду в Європі, ми литовці далі твердо кажемо: Крим – це Україна (присутні в залі аплодували стоячи, оплески тривали довго). Ми суворо засуджуємо Росію. Виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Вітаємо ініціативу зі створення “Кримської платформи”, – сказав литовський президент.

“Закликаємо Росію та неї підсилені угрупування невідкладно виконати вимоги Мінських угод. Санкції проти Росії мусять діяти доти, доки вона не залишить незаконно зайняті території України.

Не сумніваємося, що міцній Україні місце у міцній Європі. Щиро тішимося за цивілізаційний вибір України прямувати до європейської та євроатлантичної інтеграції, як затверджено в Конституції.

Литва завжди підтримувала вас на шляху до ЄС і НАТО. Ми знаємо краще ніж будь-хто інший, що на вас чекають важкі випробування та готові поділитися досвідом. Успіх реформ потрібний перш за все для забезпечення добробуту населення та стабільності держави.

Вірю, що щильніша взаємодія між нашими країнами, утворення цифрової економіки могла б відкрити корисні можливості для розвитку української промисловості, підприємств.

Кризу ми подолаємо за допомогою масового щеплення. Особисто домагаюся, щоб лідери ЄС домовилися щодо солідарного механізму розподілу вакцин із країнами “Східного партнерства”, – заявив Науседа. Оплески.

Також він заявив про “небезпечну білоруську атомну електростанцію”.

“Будівельник електростанції Росія не лише піддала ризику здоров’я жителів регіону, але й намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу.

Зростаюча крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, а й України. Тому хочу попросити владу України підтримати позицію країн Балтії стосовно білоруської атомної електростанції та не купувати електроенергії, вробленої в островці”, – заявив Науседа.

Депутати знову аплодували.

“Вчасні інвестиції дозволили Литві зменшити пряму загрозу, яку несуть такі російські енергетичні проєкти, як трубопровід “Nord Stream 2″. Тому тішимося, що й Україна має намір попрямувати шляхом синхронізації електричних мереж із континентальною Європою.

Століття спільної історії навчили литовців шанувати волелюбний український народ та високо цінити ваш незалежний характер. Сьогодні ми з великою радістю спостерігаємо відновлення і відродження вашої країни – достойної і знаючої свою цінність європейської держави. України народ вартий змін, сповнених надією.

Слава Україні”, – сказав президент Литви.

“Героям слава”, – відповіли депутати. Зал аплодував стоячи.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини