“Україна стоїть із простягнутою рукою, США – більше не символ демократії” – Володимир Зеленський в інтерв’ю HBO

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ображений на 45-го лідера США Дональда Трампа й розчарований американської демократією, яку було зруйновано разом зі штурмом Капітолію.

Хоча й запевнив, що очікує на співпрацю з нинішньою адміністрацією Білого дому. Глава держави також визнав, що в боротьбі з пандемією COVID-19 Україна буквально стоїть із простягнутою рукою, випрошуючи у заможніших країн вакцини.

Про все це він розповів у 15-хвилинному інтерв’ю американському журналісту Axios Джонатану Свону, яке вийшло також на каналі HBO. Розмова відбулася через три дні після інавгурації нового американського президента Джо Байдена, – пише OBOZREVATEL .

Про постачання вакцин

Президент визнав, що Україна – не в пріоритеті держав, які отримали вакцину проти коронавірусу, й стоїть із простягнутою рукою.

“Те, що Україна не є рівним членом Європейського Союзу або світу, підтвердилося умовами вакцинації. Ми не в пріоритеті країн, які вже отримують вакцину, на відміну від інших. Країни ЄС, з якими у нас чудові відносини, – я зв’язувався з їхніми лідерами. І вони говорили, що будуть допомагати потроху з власних запасів вакцини”, – повідомив Зеленський.

Гарант додав, що йому складно говорити населенню, чому Україна отримає вакцину однією з останніх країн у світі.

Про надії на НАТО у вирішенні війни на Донбасі

Володимир Зеленський певний, що якби Україна була членом НАТО, то на сході країни, на Донбасі не було б ескалації. На його думку, якщо Америка не допомагатиме в цьому, то і вона може зіштовхнутися із подібним. Зокрема, за його словами, це вже видно за тим, як там триває інформаційна війна.

“Так (тоді б США мали захищати українців. – Ред.). І це правильно. Тому що ми зараз захищаємо Європу. Ми вдячні їй за її допомогу, за санкції. Вдячні США. Санкції важливі, але ними ви не можете повернути людських життів… А хто наступний? Це провокація. Ми говоримо не лише про збройне втручання. Маємо справу з інформаційною війною. І США – один із яскравих прикладів, як це відбувається”, – висловив переконання президент.

Зеленский на інтерв’ю в журналіста Джонатана Свона

Про розчарування в демократії США

Зеленський висловив розчарування в американській демократії після штурму Капітолію 6 січня прихильниками тодішнього президента США Дональда Трампа. Він підкреслив: люди звикли вірити, ніби в Америці ідеально працюють демократичні інститути, а влада передається спокійно.

“Цього ніхто не очікував. Я був дуже стурбований, не хотів, щоб трапився переворот… Після такого, вважаю, світу буде складно розглядати США як символ демократії“, – зазначив президент.

Кадри з інтерв’ю Зеленського

Про “злість” на Трампа

Зеленський сказав, що “трохи” злиться на 45-го президента США Дональда Трампа. Зокрема, через публікацію запису їхньої розмови під історії з першим імпічментом екс-лідеру Америки.

“Багато читав, коли моє ім’я з’являлося на сторінках тих чи інших медіа. Що Трамп тиснув. По-перше, це було дуже образливо. Чому? Тому що я президент України. Можливо, ми менші, ніж Сполучені Штати, але ми незалежна Україна. Ми довели це Росії, коли втримали свою територію, і продовжуємо це доводити. Ось чому він не тиснув. Я б цього ніколи не сказав. Але неприємність одна була. До цього моменту я про це не говорив. Коли опублікували нашу розмову… Вважаю, що це дуже неправильно. І опублікувала це не Україна. Я б ніколи цього не допустив. Неважливо, про що ми говорили, але вона – перша серйозна розмова між двома президентами, між стратегічними партнерами. І в жодному випадку ніхто з нас не мав права опубліковувати такі речі”, – прокоментував Зеленський.

Китай – не загроза Україні, попри санкції

Глава держави не вважає Китай серйозною геополітичною загрозою, хоча декілька днів тому сам ввів санкції проти китайських інвесторів “Мотор Січі”, а раніше так само вчинили проти цієї країни США.

“Не можу з цим погодитися, тому що в Україні ми цього не відчуваємо (загрози з Китаю. – Ред.). Знаємо, що в Україні є інвестори зі США, але водночас у нас є інвестори з Китаю. Вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, бізнес, конкретна країна ставляться до вас із повагою, поважаючи ваш народ і кордони, то вони можуть бути присутніми у вашій країні”, – підкреслив Зеленський і додав, що не дозволить Китаю чи будь-кому іншому купувати контрольний пакет акцій “Мотор Січі”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини