Львівщина – друга за смертністю від коронавірусу, але мер міста проти карантину: що відбувається в області

Львівщина йде на другій сходинці серед областей України за кількістю смертей від коронавірусу й на четвертому місці за загальною кількістю виявлених випадків хвороби.

Незважаючи на ці показники, мер міста Андрій Садовий продовжує активно виступати проти локдауну та інших форм карантинних обмежень, хоч і сам нещодавно підхопив небезпечну інфекцію.

Як безвідповідальність місцевої влади відобразилася на епідемії у Львівській області – пише  OBOZREVATEL.

Як Львівщина потерпає від коронавірусу

З початку епідемії в регіоні було зафіксовано понад 50 тисяч випадків COVID-19, більше лише в Києві, Харківській та Одеській областях. Водночас показник смертності в області лякає, адже лише за офіційними даними вірус забрав життя вже близько 1400 осіб. Майже стільки ж, як і в густозаселеному Києві.

Статистика щодо коронавірусу в Україні

Смерті українців не привід вводити карантин?

Львівського мера Андрія Садового сміливо можна віднести до антикарантинних дисидентів, і ось чому:

  • У серпні відмовився виконувати правила карантину “помаранчевої” зони, вирішивши не забороняти роботу фітнес-залів і хостелів. Мовляв, установи працюватимуть із дотриманням усіх карантинних норм, а моніторингові групи перевірятимуть дотримання правил.
  • У вересні він заявив, що Львів перейняв шведський досвід боротьби з коронавірусом, “в місті все організовано, все працює і медицина цілком справляється з ситуацією”. Правда, з часом навіть шведи зробили висновки і усвідомили, що без карантину не обійтися.
  • На початку листопада Садовий став першим українським мером, який відмовився від впровадження у Львові карантину вихідного дня, назвавши його “дурістю”. “Ухваліть ще карантин обідньої перерви!” – обурювався він тоді.
  • Тиждень тому, коли український уряд заговорив про введення локдауну в Україні на різдвяні свята, мер Садовий запевнив, що у Львові “не можна скасовувати Різдво” через нібито “особливу атмосферу” в місті.

Андрій Садовий заразився коронавірусом

До того ж восени на коронавірус захворіли його дружина й теща, а 7 грудня “попався” і сам мер Львова. Він особисто повідомив, що отримав позитивний результат тесту після того, як “відчув незначну слабкість і першіння в горлі”.

“Позитивний” ПЛР – несподіваний подарунок до Дня місцевого самоврядування. Але колись це повинно було трапитися. Температури немає, тому працюю онлайн, поки мій лікар це дозволяє”, – зазначив Садовий.

Андрій Садовий з дружиною Катериною.

Садовий розповів, що захворів на коронавірус.

“Хворих більшає, телефон червоніє від дзвінків”

Цей регіон став одним із перших, який зіткнувся з інфекцією ще навесні і, по суті, ціле літо бив рекорди за кількістю як нових інфікованих, так і померлих.

Найбільше хворих було після вихідних, коли в регіоні масштабно відзначали весілля та інші родинні свята. Ця тенденція не змінилася й досі – повідомили лікарі з Львівської обласної інфекційки. Мовляв, після вихідних у них особливий аншлаг через безвідповідальність людей. Хворі, у яких легкий перебіг хвороби, нехтують самоізоляцією, відвідуючи весілля, дні народження, де й заражають інших.

В останні тижні заражених значно більше, ніж було раніше, однак, як зазначають місцеві волонтери, Львівщина більш-менш справляється з коронавірусною епідемією. Принаймні важким або середньоважким хворим, яким критично потрібен медичний кисень, у госпіталізації не відмовляють.

Але є інша проблема. Щоб звільнити побільше місць у лікарнях, у Львові після хвороби досить часто із лікарень виписують кисневозалежних людей, яким конче потрібен кисневий концентратор, розповіла львівська волонтерка Наталя Липська.

Люди хворіють, і хворіють дуже багато. У мене на вихідних телефон червонів. Але критичних проблем із госпіталізацією по Львову я не чула. З лікарень часто виписують кисневозалежних, тому в нас черги на кисневі концентратори. Начебто вже дійшли кошти на встановлення кисневих станцій, але це ж займе час. Тому я за встановлення генераторів кисню, інакше то буде вічна проблема і ми постійно залежатимемо від логістики. Як було в Мукачеві на вихідних – машина з балонами не доїхала, хворих довелося евакуйовувати до Ужгорода”, – розповіла волонтерка.

Коронавірус в Україні. Ілюстрація

Епідемія коронавірусу в Україні показала, що ситуація в будь-якому регіоні може погіршитися досить різко. І часто на місцях не вистачає необхідних ресурсів, що ставить під загрозу життя сотень українців.

Місцева влада повинна пам’ятати, що не можна нехтувати карантинними обмеженнями, особливо напередодні різдвяно-новорічних свят, щоб для окремих сімей вони не перетворилися на трагедію.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини