«Задавили поховання Лук’яненка, Майбороди, Петриненко» – довкола пам’ятника Каденюку розгорівся скандал

Телеведуча Мирослава Барчук розкритикувала пам’ятник першому космонавту України Леоніду Каденюку.

Нагадаємо, днями його урочисто відкривав особисто президент України Володимир Зеленський.

Поряд із Леонідом Каденюком на Байковому кладовищі похована мати Мирослави Барчук – акторка та Герой України Ніла Крюкова. Для того, аби встановити пам’ятник Каденюкові, зрубали калину, яка росла біля могли матері Барчук. Про це телеведуча написала у Facebook, – повідомляє Про Львів.

Саму композицію Барчук назвала взірцем монументалізму, «машущєго ручкой», а Байкове кладовище – «гротескною картинкою, де все і всі перемішані докупи».

“Я б може промовчала і не оцінювала цього взірця монументалізму, машущєго ручкой, на могилі космонавта Каденюка, який відкривав сьогодні президент Зеленський.
Але ця історія стосується і моєї родини, тому напишу.

На задньому плані ліворуч – похована моя мама, її пам’ятник — білий птах, зозуля. Мама хотіла, щоб на її могилі посадили калину з села, де вона народилась. Тому наш родич привіз калину з їхнього двору прямо на похорон і ми відразу, два роки тому, посадили цей кущ біля могили.

Одного дня ми прийшли до мами на Байкове і побачили, що калина викорчувана і лежить у смітнику. Бо почалися роботи зі спорудження ракети, символу української космонавтики. Історія, звісно, не про наш кущ, бог з ним. Це так, деталь, метафора.

Історія ця про вшанування пам’яті і тактовність.
Гігантською ракетою-космонавтом увінчали цілий сектор, оточили великим майданчиком (на Байковому місця поховань регламентуються до сантиметру, тому виділення такої території це окреме виняткове рішення найвищого керівництва міста і країни) і відгородили грубими кам’яними плитами (завершена меморіальна композиція, треба розуміти).

І таким чином цим колосом «задавили» все навколо. Ландшафт, вигляд з гори і всі сусідні поховання: Левка Лук’яненка, творця української державності і 25-річного в’язня радянських таборів, композитора Майбороди, оперної співачки Діани Петриненко, поета Мойсея Фішбейна і всіх інших у тому квадраті.
Я розумію значення і символіку польоту в космос першого українського космонавта і дуже шаную його. Тут жодних питань нема. Це питання про смак і почуття міри людей, які ось це все вписали в краєвид.

Я також розумію, що нинішній владі окремо взята аерокосмічна галузь зрозуміліша, ніж українське мистецтво чи історія державності, тому можна не стримувати себе, дати дозвіл, накрити ракетою весь весь 42-ий квадрат, показати своє ставлення до ідеї української космонавтики, возложить червоні гвоздики, зняти це операторським краном і показати народу. (фото беру з сайту президента).

Взагалі Байкове все більше стає ґротескною картинкою, довідником соціокультурних особливостей нашого часу. Де все і всі перемішані докупи. Злодії і генії, кати і жертви, де мармуровий генерал Кравченко дивиться на могилу Василя Стуса, геніальні Амосов, Ступка і Удовенко затиснені пафосними меморіалами футболістам.
Дуже бракує справжнього українського некрополя, зі строгим почуттям міри, смаку і логіки поховань. Без рагульських позолот, міряння розмахом і невитравного духу сталінського ампіру.”

https://www.facebook.com/100001610979982/posts/3670931616303835/?d=n

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини