Микола Княжицький просив про «відкрите небо» для свого бізнес-партнера

«Радіо Свобода» розповіло, як народний депутат від Львова використовував свій статус для допомоги Костянтину Жеваго.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький у травні 2020 року, коли через пандемію для більшості українців небо було закрите, звертався до МВС, МЗС, прикордонників і Державіаслужби з проханням надати дозвіл на погодження приватного рейсу для дітей та дружини бізнесмена Костянтина Жеваго. Про це йдеться у розслідуванні програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» на «Радіо Свобода», – пише zaxid.net.

Як йдеться у розслідуванні, 5 травня Княжицький на офіційному бланку народного депутата звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, МЗС, прикордонників і Державіаслужби з проханням надати дозвіл на погодження приватного рейсу: з Лутона (Велика Британія) до Борисполя (Україна).

Як виявилося, пасажирами, які мали летіти цим рейсом, були діти бізнесмена Костянтина Жеваго. У своєму зверненні Княжицький пояснював, що ці пасажири не змогли вчасно повернутися додому у зв’язку з сімейними обставинами. Згодом, а саме 5 червня 2020 року, Княжицький надіслав у вищезазначені відомства ще одного листа, який стосувався вже прильоту дружини Костянтина Жеваго.

Журналісти нагадали, що родина Костянтина Жеваго і родина чинного народного депутата Миколи Княжицького, обраного від Львова, співволодіють телеканалом «Еспресо». Зазначимо, що 31 грудня 2017 року стало відомо, що український олігарх та тоді ще народний депутат Костянтин Жеваго придбав частку телеканалу «Еспресо». Після укладених угод дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса Княжицька залишилася опосередкованим власником 22,5% телеканалу «Еспресо», у той же час як 77,5% відійшли на користь іноземної компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго, син мільярдера Костянтина Жеваго.

Сам нардеп заперечив, що писав депутатське звернення в інтересах Жеваго чи членів його родини.

«До мене звертається багато громадян. Законних приводів обмежувати приліт громадян України сюди в Україну не існує. Я часто звертався – і це не було єдине звернення – до Державіаслужби з проханням вирішувати це питання, бо вони штучно обмежували приїзд сюди громадян України, не маючи на це права. Хто б до мене не звернувся – я звертався, тому що це законна вимога. Я нічого незаконного не просив», – заявив нардеп і зазначив, що не вбачає у своєму зверненні конфлікту інтересів.

Згодом в окремо наданому письмовому коментарі депутат уточнив, що стосовно Івана Жеваго (син Костянтина Жеваго) до нього звернувся менеджмент телеканалу «Еспресо», мажоритарним власником якого фактично є Іван Жеваго.

«Іван Жеваго є фактично мажоритарним власником телеканалу «Еспресо». звернувся до мене з проханням допомогти повернутися в Україну Іванові Жеваго, оскільки саме тоді виникла критична ситуація між каналом і Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення через трансляцію каналом програм «Бі-Бі-Сі» і Радіо Свобода. Представники Нацради вимагали припинити трансляцію програм. Менеджмент був проти, але повинен був узгодити позицію з мажоритарним власником. Нацрада погрожувала почати моніторинг і ввести санкції проти каналу. Такі дії Нацради менеджмент вважав незаконними. Мажоритарний власник після прильоту відмовився припиняти трансляцію, підтримав менеджмент. Після цього 11 травня Нацрада почала моніторинг. 21 травня Нацрада призначила перевірку за результатами моніторингу, проведеного 11 травня. Оскільки Іван приїхав з неповнолітньою сестрою, а через карантин виїхати не міг, їхня мати мала потребу теж повернутися в Україну», – пояснив нардеп.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини