В Україні оновили правила авіаперевезень: що змінилось?

В основному правила спрямовані на розширення прав авіакомпаній, однак в деяких випадках можуть допомогти і пасажирам.
фото: inquisitr.com

ФОТО: INQUISITR.COM

Державіаслужба оголосила про те, що почали діяти оновлені правила перевезень пасажирів і багажу повітряним транспортом. Зміни набули чинності з 3 листопада 2020 року, коли їх опублікували в Офіційному віснику України №86. Про це повідомляє Avianews, – пише Твоє місто.

В основному правила спрямовані на розширення прав авіакомпаній, однак в деяких випадках можуть допомогти і пасажирам.

Реєстрація та посадка на рейс

Для авіакомпаній зняли обмеження на встановлення часу закінчення реєстрації і посадки. Це тепер повністю регулюється їхными внутрішніми правилами. Раніше реєстрацію можна було закрити за 45 хвилин до вильоту, посадку – за 15 хвилин до вильоту.

При реєстрації на рейс можна використовувати документи в електронному вигляді. Таким чином законодавство дозволило тут використання застосунку «Дія».

Ручна поклажа

Авіакомпанії звільнили від необхідності прикріплювати позначку «в кабіну», «ручна поклажа», «Approved Cabin Baggage», яку розміщували на предметах, що перевозять в салоні літака.

Із правил прибрали обов’язкову для авіакомпаній вимогу перевозити безкоштовно в салоні літака жіночі або чоловічі сумки, папку для паперів, верхній одяг, жакет, парасольку або тростину, друковані видання для читання в польоті.

Умови перевезення ручної поклажі тепер повністю регулюються авіакомпаніями. Виняток зробили для дитячого харчування, дитячого дорожнього ліжечка для немовлят до 1 року, дитячої коляски, інвалідного візка, милиць, які як і раніше в списку дозволених до перевезення понад норму.

Перевезення тварин

Державіаслужба прибрала обмеження, згідно з яким в салоні літака могли перевозити невеликих тварин вагою до 8 кг з урахуванням перенесення. Тепер дозволену вагу регулює авіакомпанія. Наприклад, МАУ і SkyUp підняли дозволену вагу тварин з 8 до 10 кг в 2020 році.

Безкоштовне перебронювання при втраті стикування

Попередня версія правил передбачала можливість безкоштовного перебронювання квитка при зриві стикування, навіть якщо перевезення оформлене різними замовленнями.

Тепер цей пункт виключений з правил. Однак де-факто більшість авіакомпаній забезпечували гарантію стикування тільки при оформленні перевезення єдиним квитком.

Скасування рейсу

Державіаслужба прирівняла затримку рейсу більше, ніж на 48 годин, до його скасування.

При цьому тепер скасуванням не вважатимуть зміну аеродрому вильоту або прильоту в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Рейс також вважається виконаним у разі передачі його виконання іншому авіаперевізнику, який забезпечує перевезення всіх пасажирів переданого рейсу спеціально організованим рейсом.

Використання посередників

Новими правилами Державіаслужба ускладнила роботу посередників, які допомагають пасажирам отримати компенсації від авіакомпаній. Тепер на запит уповноваженого органу з питань цивільної авіації такі посередники повинні показати оригінал документів, які підтверджують повноваження, в тому числі копію посвідчення особи пасажира.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини