Друга хвиля коронавірусу в України буде не скоро: лікар пояснив чому

Лікар назвав процент населення, яке має перехворіти.

В Україні ще не закінчилася перша хвиля епідемії коронавірусу. Поширення COVID-19 не контролюють достатнім чином.

Про це в інтерв’ю ТСН розповів лікар-педіатр Андрій Пеньков.

“Друга хвиля – це коли була пандемії, вжили заходів і у них плато зійшло нанівець. Потім вони розслабилися і було підняття. В Україні ви де бачили провал? Україна весь час повільно, але впевнено йшла по експоненті. Тут питання не в другій хвилі, а в тому, або ви контролюєте захворюваність, або ні. Ми її не контролювали і не контролюємо”, – сказав лікар.

Він також додав, що організація додаткових ліжок в опорних лікарнях – це потрібно, але можливо було зменшити кількість інфікованих.

“Набагато дешевше, щоб люди не потрапляли в лікарні, а якщо і потрапляли, то отримували вчасно всі обстеження і лікування. Не секрет, щоб отримати результати аналізу, два дні треба чекати. Ми не можемо досі вирішити ургентність аналізів і досліджень”, – наголосив Пеньков.

Він також додав, що не вирішеними залишається багато медичних питань.

“Я не бачу активності професійної асоціації, співтовариства медиків, щоб вони взяли ситуацію під свій контроль, а не політики управляли цими речами. Але, оскільки 30 років лікарів у нас принижували, це не дозволяє на чільне місце поставити медичні питання. У нас все політіка”, – сказав Пеньков.

На думку лікаря, допомогти у протидії поширення вірусу може профілактика і колективне дотримання карантину. Окрім епідемії коронавірусу, Україна чекає на епідемію грипу. І лікарі не знають, як люди будуть його переносити і чи будуть спільні захворювання.

“Це дуже важкий час і знову ж таки, куди класти важких пацієнтів? Всі ліжка зайняті “ковідними” пацієнтами. Якщо ми так і не зрозуміємо, що потрібно робити, я зараз не про закриття бізнесу і карантин. Цього можна уникнути, дотримуючись обмежень, протиепідемічних заходів, ми б тоді мали в 2-3-4 рази нижче рівень захворюваності. Якби усі дотримувалися запобіжних заходів. Тоді б було все по-іншому і лікарні були б не так завантажені, і лікарі”, – впевнений Пеньков.

Він також передав прогноз експертів: все може тривати і до 2022 року.

“У нашій ситуації, коли в принципі ми не контролюємо захворюваність, буде зростання, поки 40% не перехворіє. І тоді піде зниження. Вважається, що 60% повинні перехворіти. Решта 20% будуть хворіти до наступного літа або осені”, – сказав Андрій Пеньков.

Лікар також відзначив, що такі країни, як Японія, Таїланд, Китай, В’єтнам перебувають в “зеленій” зоні при їхньої щільності населення.

“Тому, що культура носити маски була вже багато років. Вони на сході не обіймаються і не цілуються, у них інша культура, дуже дисципліновані люди, які дотримуються всіх правил. Ось вам і відповідь. Це передбачає все ж якийсь культурний та інтелектуальний рівень людей, щоб усім разом домовитися і дотримуватися правил. Якщо немає взаємної відповідальності, турботи один про одного, то ми пожинаємо плоди того, що відбувається зараз”, – сказав Пеньков.

Нагадаємо, десятки тисяч жителів Парижу покидають місто у зв’язку з введенням у Франції жорсткого карантину, який почав діяти від 30 жовтня. Напередодні оголошення локдауну люди спустошували супермаркети і стояли у великих чергах в перукарні.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини