“Війна на Донбасі може бути завершена в будь-який день” – Зеленський

Зеленський

Для завершення війни на Донбасі необхідно провести цілковиту деокупацію території, вважає президент України Володимир Зеленський.

Збройний конфлікт на Донбасі можна завершити будь-якої миті. Про це в інтерв’ю турецькому агентству Demirören заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму розмови опублікував 16 жовтня сайт глави держави.

“Прийти до миру – можливо. Але шлях до миру – це рух двох сторін. Свою частину шляху повинна пройти і Росія. Багато в чому від позиції Москви залежить, як швидко ми зможемо констатувати завершення війни. Ми вважаємо, що війна може бути завершена в будь-який день: сьогодні, або завтра, або післязавтра. Але необхідно провести повну деокупацію та повернути під контроль України всі наші тимчасово окуповані території”, – сказав президент.

За словами Зеленського, українська влада в питанні врегулювання ситуації на Донбасі “вже значно просунулася” порівняно з тим, якою вона була відразу після його обрання президентом.

“По-перше, вдалося перезавантажити переговорні формати. Розмова дипломатів – завжди краще, ніж “розмова” гармат. Вдалося звільнити багатьох людей, яких утримували в полоні на тимчасово окупованій території України. Уже понад 80 днів на фронті майже на 100% дотримуються режиму припинення вогню. Якщо не брати до уваги окремі провокаційні обстріли, можна говорити про тривалу тишу, яка встановлена вперше за більш ніж шість років”, – пояснив Зеленський.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. 6 вересня, на 42-й день перемир’я, бойовики на Донбасі прицільно обстріляли українські позиції в Донецькій області, було поранено військовослужбовця. Того самого дня в Луганській області внаслідок обстрілу бойовиками загинув український військовослужбовець.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини