“Вирішіть, Україну чиєї мрії ви готові будувати” – депутати Європарламенту написали листа Давиду Арахамії

Депутати Європейського парламенту написали листа голові фракції “Слуга народу” Давиду Арахамії зазначивши, що мрії Президента України Володимира Зеленського про боротьбу з корупцією дають тріщину саме у його партії.

Про це повідомляє УНН із посиланням на лист, підписаний доповідачем ЄП щодо України Міхаелем Галером, заступником голови парламентської делегації у комітеті асоціації “України-ЄС” Віолою фон Крамон і Расою Юкневічане.

“Близько 17 місяців тому президент Зеленський та ваша команда прийшли до влади з двома важливими обіцянками – боротися з корупцією і відновити мир та територіальну цілісність… У боротьбі з корупцією ваш уряд ще у перші дні вселяв надію. Сам президент передбачив “Україну своєї мрії”, де “вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні строки”. Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє”, – йдеться у листі.

Також у листі сказано, що деякі члени “Слуги народу” поширюють кремлівську дезінформацію, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ та САП.

“Ті ж самі члени не цураються дружити з олігархами та “недоторканими” або публічно виступати за розрив зв’язків із ЄС. Ми не можемо не бачити, що сприйняття корупції в Україні у 2020 році повернулося до позначки 2017 року, розхвалені реформи згортаютьcя, а керівник САП планується обиратися комісією, яка не має значного антикорупційного досвіду, репутації та високих моральних якостей і публічного авторитету”, – йдеться у листі.

Автори листа вказали, що помічають, як генеральний прокурор зупиняє обвинувачення у справах корумпованих суддів.

“Все це загрожує, зокрема, макрофінансовій допомозі у розмірі 1,2 мільярда євро не тому, що ми цього хочемо, а тому, що взаємні угоди, які ми з вами уклали, це передбачають”, – йдеться у тексті листа.

Українським політикам нагадали, що у звіті комісії за 2020 рік чітко зазначено, що українська сторона повинна “забезпечити незалежність, ефективність та сталість антикорупційних інституцій та уникати політизації роботи всіх правоохоронних органів. Зокрема, звернути увагу на постійні занепокоєння щодо незалежності та цілісності САП, у тому числі шляхом забезпечення надійної процедури відбору наступного керівника САП”.

“Ми повністю усвідомлюємо, що окрім десятків “поганих яблук”, ваша партія – це також майданчик для енергійних, розумних та чесних законотвороців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе і боротися за її європейське майбутнє. На жаль, вони у меншості, і тому їх не завжди чують”, – йдеться у листі.

Депутати Європарламенту зазначили, що саме прогресивні, орієнтовані на реформи депутати “Слуги Народу” повинні стати головною опорою українського уряду, щоб активізувати прагнення до реформ і повернути країну на шлях демократизації.

“Все ж, зрештою, все, що ми можемо запропонувати – це дружні поради та доброзичливу руку підтримки; однак вам, українській владі, потрібно буде взяти відповідальність за країну і вирішити, Україну чиєї мрії ви готові будувати. Ми лише сподіваємось, що ви побудуєте ту, якою ми всі будемо пишатися. Шановний пане Арахамія, приходьте до Європарламенту наступного разу, коли ви та президент Зеленський будете у Брюсселі. У вас тут є друзі”, – йдеться у листі.

Нагадаємо, депутат Європарламенту, член комітету із закордонних справ Віола фон Крамон заявила, що через ситуацію навколо призначення нового керівника САП, Україна ризикує втратити безвізовий режим та фінансову допомогу від ЄС.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини