Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти коронавірусу

Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти коронавірусу та на створення антибіотика нового покоління.

Відповідні проєкти подали на конкурс Національного фонду досліджень України директор Інституту біології клітини НАН України, професор Андрій Сибірний та його заступник, доктор біологічних наук Дмитро Костянтин. Результати конкурсу стали відомі 8 вересня, передає 032.ua.

Як повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький, Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика. Антибіотик зможе замінити по 2 – 3 різних антибактеріальних препарати, які призначають пацієнтам, щоб зупинити вторинні супутні бактерійні інфекції. Адже саме вони часто спричиняють летальні випадки при захворюванні на COVID-19.

На розробку вакцини проти SARS-CoV-2 Андрій Сибірний отримає 10 мільйонів гривень. Сподівається вже за пів року отримати з колегами дріжджові продуценти вірусних білків. Після цього їх випробовуватимуть на тваринах. Передбачається співпраця із європейськими колегами, оскільки законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенні організми, а тільки на таких можна тестувати вакцину.

“Вперше за 29 років українські науковці виграли гранти світового рівня в Україні! Побачили, що вони потрібні державі! Дякую працівникам Інституту, усім науковцям Львівщини за потужні наукові розробки. За те, що працюєте і живете в Україні попри привабливі перспективи за кордоном”, – заявив Козицький.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомляли про намір закупити іноземний препарат “Ремдесивір” для боротьби з COVID-19.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини