Львів шукатиме себе в обличчях людей 1980-1990-х років

6 серпня в Центрі міської історії центрально-східної Європи у Львові відкриється інноваційна виставка “Проявлення”.

Це виставка-дослідження фотоархіву львівського фотохудожника-експериментатора Віля Фургала, передає Espreso.

Саме цей фотоархів періоду 1980-1990-х років митця, який існував поза системою, фотографуючи життя львівських вулиць і богемних андеграундних місць, стане основним “об’єктом і актором” події.

null

Як розповів співкуратор дійства, керівник проєкту “Міський медіа архів” Центру міської історії Богдан Шумилович, “Проявлення” – достатньо нове слово в методології організації виставок, один з інноваційних методів виставкової та музейної праці, який, як правило, в Україні майже не використовують. Йдеться не просто про демонстрацію тих чи інших матеріалів, а про опрацювання і відповідно, осмислення, дослідження їх під час події.

“Минулого року наш Центр міської історії отримав у свою колекцію частину спадку Віля Фургала – а це десять тисяч негативів (переважно 35-міліметрових і середнього формату), що їх зберегли друзі митця Ігор Нікітін та Андрій Поляков, – каже Богдан Шумилович. – Мова про фотографа, котрий практично ніколи і ніде спеціально не виставлявся, але котрий любив знімати усе, де вирувало життя – звичайних людей на вулицях, в андеграундних клубах і неформальних точках. Дехто вважає його хронікером, але, думаю, його архів – це щось значно більше і глибше не тільки з історичної перспективи, а й філософської, психологічної й інших. Тому в межах виставки ми запроваджуємо фотолабораторію, яка дасть можливість простежити, як негативи трансформуються у цифровий формат і стають архівом, а також як конструюються наші знання про автора, фотографування і самі зображення”.

null

Цікаво, що на негативах Віля Фургала багато львів’ян змогли б себе упізнати. Його називали диваком, що постійно фотографує людей свого міста, добряком, який не просто знімає, а ще й видруковує фото, що їх безкоштовно або “за каву” роздає усім охочим. У 1999 році Віль Фургало просто розклеїв свої роботи, виконані у різних техніках та в різні роки, на історичних мурах між вулицею Вірменською та Домініканським собором. Цю його таку несподівану вуличну виставку назвали фотографічним перформенсом, що Львів у ті часи побачив уперше, викликом міщанським смакам, які намагаються домінувати – що тоді, що сьогодні.

Варто також сказати, що “Проявлення”, яке триватиме пів року, відбувається в межах проекту “Вихід у місто: львівська вулиця і мистецькі практики початку і кінця ХХ століття” за підтримки Львівської міської ради та програми “Фокус на культуру”.

Facebook “Незабутні 90рр.”

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини