Від опери до гімну України: найвідоміші виступи Мирослава Скорика

Український композитор Мирослав Скорик помер у віці 81 року. Він відомий в Україні та світі змішуванням стилів і традицій, використанням у симфонічній музиці народних мотивів. Серед його творів є і опера, і естрадні пісні, і музика до фільмів, і складні вокальні концерти.

Вшановуючи пам’ять композитора, hromadske пригадує знакові твори Мирослава Скорика.

Найупізнаваніший твір Скорика — «Мелодія», яку він написав для фільму «Високий перевал» (1981 рік).

У 1963-му Скорик створив вокально-інструментальний ансамбль «Веселі скрипки», який виконував написані ним естрадні пісні. Серед них особливо популярною стала «Не топчіть конвалій».

Мирослав Скорик на прохання Сергія Параджанова написав музику для фільму «Тіні забутих предків», а за рік після виходу стрічки, в 1965-му, на її основі створив сюїту для симфонічного оркестру «Гуцульський триптих».

Використання фольклорних мотивів у поєднанні з неокласикою й авангардними рішеннями принесли Скорику світове визнання. Знаковим твором став концерт «Карпатський» 1972 року.

Карпатська тема стала провідною для Скорика: до неї він повертався в різні періоди творчості. У 2004-му він написав «Карпатську рапсодію» для скрипки та фортепіано.

У 2001-му відбулася прем’єра опери «Мойсей» за однойменною поемою Івана Франка. Її присвятили візиту до України Папи Римського Івана Павла II.

У своїх творах Скорик активно використовував стилістичні прийоми джазу, а деколи писав і власне джазові п’єси.

У 2019 році під час святкування Дня Незалежності Скорик виконав гімн України (на відео початок з 4:21).

Скорик писав і духовні твори — серед них «Реквієм», який уперше виконали у 1999 році.

Мирослав Скорик народився в 1938 році у Львові, сестра його бабусі — оперна співачка Соломія Крушельницька. Саме вона порадила віддати Скорика в музичну школу. Через декілька років після завершення Другої світової родину Скориків репресували і вислали в Сибір, але після смерті Сталіна вони змогли повернутися.

У 1955 році Мирослав Скорик вступив у Львівську консерваторію, в 1964 році — створив музику для фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Загалом композитор написав музику до понад 40 художніх фільмів, багатьох камерно-інструментальних творів, кількох балетів та опери «Мойсей».

Тривалий час Скорик жив у США та Австралії, в Україну повернувся наприкінці 1990-х. Викладав у Київській консерваторії, у 2011-2016 роках керував Національною оперою України. З 2008 року — Герой України.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини