У Львові відкрили мурал, присвячений Борису Возницькому (яскраві фото)

Сьогодні, 18 травня, відбулося відкриття муралу, присвяченому відомому українському мистецтвознавцю Борису Возницькому. Він розташований на стіні будинку № 2 на вулиці Симона Петлюри.

Сьогодні відзначають Міжнародний день музеїв. Із цієї нагоди на одній із багатоповерхівок міста відкрили мурал, який містить зображення ініціатора святкування цього дня в Україні – Бориса Возницького. Яскраві світлини споруди з’явилися на інстаграм-сторінці guide_inlviv, яка належить львівському фотографу Віталію Мужику, передає 24 канал.

Зображення видатного культурного діяча виконанане у темних та, водночас, яскравих синіх кольорах. Композиція та кольористика гармонійно поєднуються між собою та додають зображенню особливого шарму.

У Львові на вулиці Симона Петлюри відкрили мурал - Львів Vgorode.ua

Сьогодні – Міжнародний день музеїв, а цей мурал присвячений Борису Григоровичу Возницькому – нашому патріарху музейництв, – йдеться на сайті Львівської міської ради.

Над муралом працювали митці кафедри сакрального мистецтва, монументального живопису Академії мистецтв. Загалом до роботи залучили 5 художників на чолі із Святославом Владикою. Зображення поступово з’являлося на стіні будинку впродовж двох з половиною тижнів.

View this post on Instagram

МУРАЛ ІЗ БОРИСОМ ВОЗНИЦЬКИМ Сьогодні у Львові відкрили мурал цьому відомому мистецтвознавцю та захиснику української спадщини. Його називають «ангелом-охоронцем» українських замків, пам'яток культури та патріархом музеїв. Борис Возницький — український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка та просто людина з великої літери. Завдяки йому Львівська національна галерея мистецтв, яка носить його ім’я – найбільша музейна установа України європейського значення в якій на сьогодні відкрито 16 музеїв – відділів. Борис Григорович разом із колегами врятували від знищення близько 36 тисяч унікальних експонатів, серед яких твори галицького Мікеланджело – Іоана Георгія Пінзеля, Бертеля Торвальсена та Мартино Альтамонте. Безліч скульптур, ікон, гобеленів та вівтарів було збережено для нащадків завдяки його праці. Він був засновником музеїв барокової скульптури Іоана Пінзеля, ініціатор створення музеїв першодрукаря Івана Федорова, музею-садиби «Русалки Дністрової». Та легендарного туристичний маршрут «Золота підкова», музеї яких наповнював врятованими експонатами, до якого входять Олеський, Золочівський та Підгорецький замки. Загинув Борис Григорович в автокатастрофі, що сталася внаслідок серцевого нападу у 2012 році. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові. ФОТО: @vitalik_muzhyk Пізнавай Львів, закохуйся в нього💛 #львів #БорисВозницький #патріархмузеїв #музеїinlviv #екскурсіїльвовом #екскурсіїльвів #гідульвові #екскурсоводльвів #lvivua #guideinlviv #lvivtravel #instalviv #lvivforyou #lvivgram #lviv #lwow

A post shared by GUIDE in Lviv🚸 (@guide_inlviv) on

Як до муралу поставилися мешканці мікрорайону?

Мешканцям ідея з муралом сподобалася, адже вони можуть насолоджуватися витвором мистецтва, не виходячи з дому. Така ініціатива особливо актуальна в умовах карантину. Зображення Бориса Возницького розмістили на стіні саме цього будинку, адже тут розташована перша квартира, яку культурний діяч отримав у Львові.

Що відомо про Бориса Возницького?

Борис Григорович Возницький – знаменитий український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. Він був удостоєний почесного звання Героя України.

Саме завдяки йому Львівська національна галерея мистецтв є найбільшою музейною установою України європейського значення. Наразі вона має 16 музеїв-відділів та названа на честь Бориса Возницького.

Борис Григорович за допомогою колег зміг врятувати приблизно 36 тисяч унікальних мистецьких експонатів. Він зберіг неймовірну кількість робіт видатних майстрів для майбутніх поколінь.

Борис Возницький пішов з життя у 86-річному віці під час автокатастрофи, причиною якої став серцевий напад. Трагедія трапилася в 2012 році. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини