Президент одного з українських клубів не вважає зрадою участь у чемпіонаті Польщі

Президент найсильнішого волейбольного клубу України, львівських “Барком-Кажанів” Олег Баран прокоментував інформацію про можливу участь клубу в чемпіонаті Польщі.

“До 2014 року “Локомотив” грав у відкритому чемпіонаті Росії, – каже він в інтерв’ю Tribuna.com. – Австрійський “Інсбрук”, з яким ми грали в єврокубках, у цьому сезоні виступає в чемпіонаті Німеччини. Така практика існує в світі і Європі. Ми теж давно про це думали і вели попередні розмови і з поляками, і з нашою Федерацією. Але розуміли, що це шлях, до якого треба підготуватися і технічно, і фізично, і ментально. Тому підходили до цього питання спокійно і планомірно.

Це ніяка не зрада, а нормальна практика. Маркетингово це варіант НБА – якщо і нас, і німецький “Берлін” візьмуть. Це може бути рішення про розширення ліги і поділ на два дивізіони. Рівень привабливості волейболу виходить на вищий рівень. Не забувайте, що Польща – дворазовий чемпіон світу. У них найсильніший вид спорту – саме волейбол”.

“Спорт в Україні взагалі переживає стагнацію, – говорить пан Баран. – Одна з основних причин – реального чинного законодавства для спонсорства і меценатства немає. У більшості випадків це індивідуальні бажання того чи іншого власника. Нема законодавчої норми, яка могла б громадити людей, створювати кооперацію, рух. Щоб були міські команди, які б трималися на гроні підприємців. Це не дає розвиватися ніякому спорту. Волейболу в тому числі.

Наслідки прості. Деякі команди фінансуються з обласних або міських бюджетів. Якщо людина, яка вболівала за волейбол, йде з посади, то волейбол помирає. Так було з “Новатором”. І це може повторитися з ким завгодно. В Житомирі багато що тримається на голові обласної ради, який любить волейбол. Якщо завтра щось зміниться, то це зразу призведе до якихось наслідків”. Також треба розуміти, що інфраструктура в Україні не дозволяє вивести волейбол на інший рівень. Нам обіцяють, що будуть збудовані зали в різних містах. Але навіть в Києві нема нормального волейбольного залу. Це не сприяє, щоб цей вид спорту активно прогресував.

Згадуваний вище харківський “Локомотив” паралельно з чемпіонатом Росії грав в українській Суперлізі. Розглядають такий варіант і у Львові.

“Харків’яни грали лише плей-оф, а основну сітку не грали, – каже Олег Баран. – Ми би теж так хотіли. Будемо погоджувати це питання з виконкомом та Федерацією, щоб знайти якийсь компроміс. Це буде плюс для українського волейболу взагалі. Це дасть можливість українським гравцям мати трамплін через український клуб до європейських чемпіонатів і додасть ще більшу силу нашій збірній”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини