7 порад львів’янам як треба сортувати сміття вдома

За офіційними даними, в Україні переробляють лише 5,7% сміття, а решта 94,3% опиняється на звалищах біля невеликих сіл. Тонни неперероблених відходів негативно впливають на довкілля та стан здоров’я українців, які мешкають неподалік. Лише один пластиковий стаканчик розкладається 50 років, а пластикова пляшка – цілих 500 років. Саме тому останніми роками екоактивісти наполягають на свідомому сортуванні відходів.

Львів також підтримав концепцію Zero Waste та ідею зі сортуванням сміття: на вулицях міста можна побачити сміттєві контейнери для змішаних відходів та вторсировини. Для львів’ян, які піклуються про своє здоров’я та довкілля, журналістка 032.ua разом з ГО “Зелена коробка” підготувала добірку порад, як правильно відсортувати відходи у домашніх умовах.

Сміттєзвалище в Україні. Фото - panorama.cn.ua

З чого почати сортування сміття в домашніх умовах?

Почати сортувати відходи варто з усвідомлення, для чого це потрібно та до яких негативних наслідків може призвести неправильне поводження зі сміттям. Насправді, сортування сміття починається з моменту покупки товару в магазині. Беручи товар, варто знати, чи приймається відповідна упаковка на переробку. Вдома потрібно виділити окреме місце, де буде зберігатись така упаковка, вимита від залишків їжі.

Головним правилом компактного сортування за версією ГО “Зелена коробка” є правило: помий – витри – стисни. Якщо стискати до мінімальних розмірів упакування, ті ж самі PET-пляшки (поліетилентерефталат) займають в декілька разів менше місця. Більшість відходів (60%), що генерує людина в домашніх умовах – це органіка, яку варто компостувати. “Насправді, ви здивуєтесь, як мало упаковок, що йдуть на переробку, збирається за тиждень”, – розповіли активісти.

Чи потрібно використовувати для сортування поліетиленові пакети?

Термін розкладання поліетиленового пакету становить 10 – 20 років. Це порівняно мало з наведеними вище прикладами, але також небезпечно для екології. Львів’янам рекомендують уникати звичайних пакетів під час сортування: “Поліетиленові пакети варто використовувати, коли немає можливості привезти упаковки на сортувальні у іншому вигляді, наприклад у своїй тканевій сумці, яку ви заберете повторно використовувати додому”.

Як уникнути накопичення сміття вдома?

Відповідь на це питання дуже проста – вчасно здавайте вторинну сировину на переробку. Часто мешканці багатоквартирних будинків у Львові збирають сировину разом із сусідами, а потім самі привозять на переробку. Офіси замовляють послуги платного вивозу, які надають відповідні компанії. Наприклад, “Зелена коробка” забирає відходи самостійно, потім досортовує у себе на підприємстві та відправляє фотозвіт компаніям з типовими помилками у розподілі сміття.

Грамотно сортувати сміття вдома також можливо, достатньо запам’ятати кілька простих правил. До того ж, неправильне сортування знижує корисний ефект, а інколи робить вторсировину непридатною до використання.

Для того, щоб правильно переробити сміття, воно повинне бути чистим. Тобто перед тим як викинути пляшку від йогурту, промийте її водою. Якщо у вас не виходить промити упаковку, то краще викиньте її в загальний смітник. Так вона, принаймні, не забруднить іншу сировину в контейнері.

Щоб мінімізувати накопичення сміття вдома та в переробних установах, потрібно максимально ущільнювати посортований товар. Менше місця – менші витрати на вивезення відходів.

Які типи відходів приймають на переробку?

На переробку приймають такі типи паперових відходів: ящики картонні, картон, папір, паперову упаковку, газети, журнали, зошити, альбоми, листівки, поліграфію. Їх потрібно максимально стиснути й викинути у контейнер для паперу чи поставити біля нього.

Сортування паперу. Фото - agitbrigada-ekologichna-varta.webnode.com.ua

Неможливо переробити: чеки, серветки, пергамент, папір, який забруднений їжею, жиром чи рідиною, паперові горнятка і Tetra Pak (цю упаковку слід сортувати як пластик, і вже на підприємстві паперову частину її відділять від пластику).

Tetra Pak. Фото - konkurent.in.ua

Переробляють також пластикові пляшки від різних напоїв, але лише з відповідним маркуванням та без залишків їжі. Йдеться про прозорі пляшки PET (окрім непрозорих жовтого, чорного та білого кольорів) від побутової хімії, косметиків, молочної продукції, кришечки та HDPE, які можна визначити за поздовжнім виробничим швом на дні. Сюди відносимо також стрейч-плівку і харчову плівку.

Пляшки PET. Фото - http://solvetpv.lviv.ua

< img src=”https://s.032.ua/section/newsInText/upload/images/news/intext/000/051/841/pet2_5e5fbbf5db30e.jpg” alt=”Класифікація PET. Фото – kuma.city” />

Тари типу Tetra Pak, Elo Pak, Pure Pak та інші, в які зазвичай наливають соки та молочну продукцію, слід викидати також у контейнер з пластиком, оскільки це комбінована упаковка. Важливо промити тару та викинути до конйтенера, попередньо відкрутивши кришку/розрізавши/відкривши.

Вироби з пінопласту переробці та повторному використанню не підлягають, крім лотків та посуду. Такі предмети спершу потрібно спорожнити, видалити залишки вмісту, максимально зменшити в об’ємі та викинути в контейнер для пластику.

Вироби з пінопласту. Фото - ua.depositphotos.com

Пластик без маркування або з номерами 3 (V), 6(PS) та 7(O) на сьогоднішній день неможливо переробити! Їх варто уникати.

З металевих відходів переробляють: алюмінієві та консервні бляшанки, металеві кришки, інші металеві предмети будь-якого виду та типу, які також потрібно очистити від вмісту, стиснути, викинути у контейнер для металу. Якщо у вас немає такого окремого контейнеру, то можете відправити ці відходи у контейнер для скла, адже сировина проходить вторинне сортування, при якому метал буде відділено від скла.

Сортування виробів з металу. Фото - www.ecodbay.in.ua

Зі скла переробляють: пляшки з-під напоїв, ліків, косметики, скляні банки тощо. Перед тим, як викинути, потрібно злити усю рідину та промити скляну тару. Варто пам’ятати, що не переробляють: термостійкий або кришталевий посуд, ударостійке скло.

Правила сортування виробів зі скла. Фото- mi100.info

Що робити з батарейками?

Батарейки відносять до небезпечних відходів, які серйозно забруднюють довкілля. Одна пальчикова сольова батарейка, викинута на звалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі. У батарейках такого типу міститься цинк, пасивне вугілля і двоокис марганцю, електроліт з хлориду амонію. Ці речовини потрапляють в землю і ґрунтові води, завдаючи тим самим непоправної шкоди всьому живому, включаючи людину.

В ГО “Зелена Коробка” приймають батарейки і віддають на безпечне зберігання. Вони рекомендують збирати батарейки в герметичні контейнери (якщо такі є) або ж кидати в будь-який зі своїх контейнерів. По місту також встановлені комунальні контейнери для збору батарейок, забирає їх і екобус. Після збору, батарейки відправляють на утилізацію. До слова, в екобус можна віддати ртутні термометри і лампочки.

Користь сортування батарейок. Фото - shpanivbio.blogspot.com

Що робити з Tetra Pak або з іншими багатошаровими упаковками?

Як уже було сказано упаковки типу Tetra Pak потребують особливого підходу у сортуванні. Одна з найбільш розповсюджених багатошарових упаковок складається з картону, поліетилену та фольги, широко використовується для упакування для молочних продуктів, соків та ін. Складність переробки спричинена багатошаровістю упаковки.

Перед тим як відправити Tetra Pak на переробку потрібно відділити картон, поліетилен та алюміній. На сьогодні в Україні такі можливості є лише в одного переробного заводу на сході України. Саме тому ніхто не береться сортувати та збирати Tetra Pak. В ГО “Зелена Коробка” пропонують кидати таку упаковку в контейнер з пластиком, або ж в будь який інший контейнер. Через те, що вся сировина проходить вторинне сортування і Tetra Pak-відходи передадуть на переробку.

Сортування Tetra Pak. Фото - greenbox.net.ua

Що не викидати у сміттєві контейнери?

Побутову й комп’ютерну техніку й аксесуари, серверне обладнання, кабелі, а також пелети, піддони, банери слід вивозити за окремою домовленістю з компанією, яка спеціалізується на сортуванні чи зборі відходів. Те ж саме стосується і будівельних відходів, не кажучи вже про небезпечні медичні відходи.

До теми:  У Львові сортуватимуть та перероблятимуть органічне сміття: де встановлено контейнери

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини