Львівське подружжя отримало золото за найкращі ілюстрації до книги

Уперше за останні дев’ять років перемогу вибороли українці, зокрема, за дизайн поетичної книжки Мар’яни Савки «Оптика Бога».
фото: всл

ФОТО: ВСЛ

Львівські ілюстратори Романа Романишин та Андрій Лесів Творчої майстерні «Агафка» отримали «золото» на головному щорічному європейському конкурсі у галузі комунікаційного дизайну European Design Awards. Про це повідомляє «Видавництво старого Лева»,  – пише Твоє місто.

Уперше за останні дев’ять років перемогу вибороли українці, зокрема, за дизайн поетичної книжки Мар’яни Савки «Оптика Бога». І вперше загалом за 13-річну історію конкурсу українським дизайнерам вручили золото у номінації «Книга і видавнича ілюстрація». Книжка вийшла в 2019 році у «Видавництві Старого Лева» й була вперше презентована під час Book Forum у Львові.

Журі ED-Awards складається з 11 представників провідних європейських медіа з комунікаційного дизайну. Згідно з вимогами, журі оцінює роботи за трьома головними критеріями: якість дизайну, креативність і відповідність твору визначеним цілям його створення. При оцінці дизайну беруться до уваги усі елементи проєкту: ілюстрації, типографіка, макет, якість поліграфії і те, як загалом усі ці елементи співіснують й наскільки вони працюють для загальної ідеї та концепції. За схожим принципом оцінюється кожен критерій. Варто зазначити, що за історію конкурсу ED-Awards дизайнери з України отримували золото двічі.

Основну концепцію дизайну Романі та Андрієві продиктувала сама назва збірки.

«В книзі є додатковий червоний фільтр, який проявляє певні приховані елементи ілюстрацій – цей елемент загального проєкту має не лише естетичну функцію, а й конкретно працює на загальну концептуальну ідею: він стає символічним інструментом «Божої оптики», який дає змогу подивитися ширше і глибше на звичні для нашого ока речі», – пояснили ілюстратори.

Для довідки

Творча майстерня «Аґрафка» – творчий та сімейний тандем художників Романи Романишин та Андрія Лесіва. Одні з найбільш популярних українських ілюстраторів за кордоном.

У 2017 році їхні книжка-картинка «Голосно, тихо, пошепки» та абетка-енциклопедія «Франко від А до Я», які вийшли у «Видавництві Старого Лева», удостоїлися нагороди BIB PLAQUE від Бієнале Ілюстрації у Братиславі. У 2018 році Романа та Андрій стали переможцями «Bologna Ragazzi Award 2018» у номінації «Non Fiction» за книги «Голосно, тихо, пошепки» та «Я так бачу». У 2020 році видання «Голосно, тихо, пошепки» увійшло до 50 найкращих ілюстрованих книжок 2020 року у Японії.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини