Влада може піти на небезпечний компроміс з Коломойським

Апеляційний суд Києва постановив, що Приватбанк має виплатити 7 мільярдів гривень братам Ігору та Григорію Суркісам. Вони – партнери Коломойського. Це рішення виглядає як компенсація моральних збитків йому та його оточенню за закон про неповернення націоналізованих банків.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса.

“Проте поки не зрозуміло, чи дійсно ці виплати будуть виконані. У Мін’юсті вже заявили, що рішення суду досить неоднозначне з юридичної точки зору. Але у будь-якому разі такі судові постанови наближають Суркісів до державних грошей. А з ними до українського бюджету наближається і Коломойський.
Виглядає так, що наша влада не має політичної волі, аби стримати забаганки колишніх власників Приватбанку. Прийняття “антиколомойського” законопроекту має стати водорозділом у цій ситуації. Якщо його ухвалять, зрозуміємо, що президент Зеленський обрав сторону українців. Тоді зникне можливість для Коломойського претендувати на якусь компенсацію, як він намагається робити зараз”, – пояснює експерт.

На його думку, влада розуміє, що закон про неповернення націоналізованих банків вкрай важливий для співпраці з Міжнародним валютним фондом.

“Нова програма від фонду дуже потрібна Україні в умовах кризи. У той же час Коломойський не бажає поступатись своїми інтересами. Можуть домовитись про небезпечний компроміс. Прийняти законопроект, отримати підтримку від Міжнародного валютного фонду. Потім група депутатів, яка підкоряється Коломойському через Конституційний суд буде намагатись скасувати закон про неповернення банків. Це – дуже небезпечна гра, яка підриває довіру до України з боку міжнародних інвесторів. Сподіваюсь, президент та його команда не підуть на це”, – додає банкір.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини