«Я фактично опинилася на вулиці» – українці в Польщі буквально виживають

Українці, які залишилися в Польщі після оголошення про закриття кордонів у зв’язку зі спалахом епідемії COVID-19, скаржаться, що не можуть знайти роботу. Конкуренцію їм зараз складають самі поляки, що залишилися під час пандемії коронавірусу без заробітку. Тепер вони готові братися за все що завгодно.

Про це пише OBOZREVATEL.

Вакансії залишилися тільки на складах

За даними польського агентства IRCenter, 30% українців у Польщі втратили роботу через карантин. І 27% уже мають проблеми з працевлаштуванням.

Наталія Заєць живе у Варшаві і скаржиться, що протягом місяця не може ніде влаштуватися.

У Польщі пропонують роботу на складах

“Я раніше працювала офіціанткою, наш ресторанчик закрився через карантин, і я фактично опинилася на вулиці. Живу зараз у свого друга, за квартиру платити мені не треба. Раніше я ще підробляла, прибирала два невеликі офіси по сусідству. Але і вони закриті, навіть цих 2300-2500 злотих я позбулася”, – розповідає українка.

Щоправда, Наталія зазначає, що знайти роботу на складі або на конвеєрі можна. “Ви навіть не уявляєте, яка це виснажлива робота по 12 годин. Та й платять за неї не дуже багато. Ти на складі так втомишся, що ніякі підробітки вже взяти не зможеш, тому заробиш мало”, – пояснює Наталя.

У Польщі для українців пропонують таку роботу

У Польщі для українців пропонують таку роботу

Вікторія Семенець, що живе у Кракові, зараз також зосталася без роботи. “Поки я тримаюся за рахунок підробітків. Прибираю два будинки тут і ще доглядаю за літньою парою, купую їм їжу та ліки. Але зараз із роботою дуже складно. Поляки тепер не відмовляються від роботи в магазині, навіть на складі. Бо ж треба якось жити, коли закінчиться карантин – ніхто не знає”, – розповідає дівчина.

“У Польщі катастрофа з роботою! Щодня переглядаю сайти, важко щось знайти, а ще гірше, якщо не знаєш мови! Або якщо немає спеціальності”, – пише у соцмережі Facebook ще одна українка Тетяна.

40-річна Моніка з Львівської області вже кілька років працює в Польщі у сфері краси. “Я була перукаркою, манікюрницею. Але наш салон закрили. Перебиваюся поки тимчасовими заробітками, деякі клієнти не бояться обслуговуватися у мене вдома. Але цих грошей мало. Я теж щодня переглядаю сайти роботи. Навряд чи зможу піти на будівництво, чи патрати рибу, чи укладати палети на складі.

У Польщі закриті перукарні та салони краси

А саме таку роботу пропонують, і заробіток там не дуже. Хіба що продавцем або касиром у магазин, але і таких вакансій мало в окрузі, і вважають за краще брати поляків, у мене з польською мовою не дуже. Сподіваюся на сезонні роботи, полуницю піду збирати, кажуть, там руки потрібні”, – скаржиться вона.

Поляки складають конкуренцію українцям

Поляки справді зараз можуть скласти конкуренцію нашим заробітчанам. За словами керівниці однієї з фірм із працевлаштування за кордоном Анастасії Валькович, у Польщу повертаються свої заробітчани.

“Поляки, які працювали на фабриках, складах, у сфері обслуговування у Великобританії, наприклад, теж повернулися додому. Вони втратили там роботу через коронавірус. Деякий час можуть прожити на свої заощадження, але недовго. Карантин затягується по всьому світу. Тому вони теж шукають роботу у Польщі, щоб не проїсти всі гроші. І саме поляки можуть братися за роботу, яку виконували українці”, – пояснює ситуацію Валькович.

Зараз українці дуже сподіваються, що незабаром у Польщі розпочнуться сезонні роботи, пов’язані із сільським господарством і будівництвом. Там можуть знадобитися робочі руки.

Українці можуть стати у пригоді на зборі яблук

“Що стосується будівництва, то ці роботи в Польщі починаються з березня. І вже зараз спілкувався із будівельними компаніями, з якими у нас укладені договори, то там кажуть, що будівельників катастрофічно не вистачає. Частина українців виїхала додому, щоб посадити картоплю, і планує повернутися. Інші злякалися коронавірусу. Тому вакансії в цій сфері точно є”, – каже голова профспілки “Трудова солідарність” Віталій Махинько.

У Польщі на будівництвах не вистачає наших заробітчан

Також і польські фермери б’ють на сполох, побоюючись залишитися сам на сам із урожаєм полуниці або яблук.

“Важко уявити, що поляки гнутимуть спини на зборі врожаю або патратимуть курей на фабриках, а також житимуть по 8-10 осіб у кімнатах гуртожитків”, – сумніваються деякі громадяни Польщі.

Однак за прогнозами через епідемію коронавірусу без роботи можуть залишитися до 2 млн поляків. Це не тільки ті поляки, що повернулися з Британії, а також працівники сфери обслуговування, туризму – всіх сфер, які змушені закритися на карантин. Якщо у людей не буде коштів для існування, то вони можуть погодитися на будь-яку роботу.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини