”Ви ще дитину здайте в оренду!” Українців розгнівав бізнес на карантині

З посиленням карантину у зв’язку з поширенням коронавірусу в Україні дехто почав вважати чотирилапих вихованців пропуском у світ свободи  в мережі з’явилися пропозиції про орендування собак. Жарти в соцмережах перетворилися на реальність.

Тепер відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон дозволяється тільки в разі, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину (або за службовою необхідністю). Причому вирушити з улюбленцем в той самий парк може тільки один член сім’ї, – пише obozrevatel.

Жорсткі заборони і введення штрафів за порушення карантину (від 17 тис. грн) спонукали деяких власників тварин скористатися ситуацією і заробити на них. На сервісі оголошень OLX з’явилися відповідні пропозиції.

У Харкові пропонують “орендувати” таксу за 100 грн на годину, причому власник вказав, що це мінімальний час оренди.

Собаку цієї самої породи і за той самий “тариф” пропонують і для прогулянок на Позняках у Києві.

У місті Біла Церква на OLX пропонують для подорожі парком, на набережній центрального пляжу собаку породи шиба іну. Власник зазначив, що він “вихований і не конфліктний” і вказав вартість прогулянки: година коштує 250 грн, дві – 450, а три години – 650.

А ось у Кременчуці вирішили не розмінюватися на дрібниці і відразу здати п’ятимісячного метиса довгошерстої чихуахуа в оренду на весь час карантину. Вартість за місяць – 800 гривень. Що буде з твариною – власника, здається, не обходить.

Наздоганяємо Європу

Зазначимо, що ідея не нова – одними з перших такий “вихід із ситуації” знайшли жителі Іспанії. Там карантин, спрямований на боротьбу з поширенням коронавірусу нового типу, посилили ще 14 березня.

У місті Ла-Корунья чоловік запропонував у соцмережі своїх собак для прогулянок за 2 євро на годину. На таку заповзятливість швидко відреагували місцеві правоохоронці. Представники служби охорони природи та Цивільної гвардії знайшли чоловіка і попередили про необхідність негайно припинити таку діяльність, оскільки вона спонукає інших людей порушувати обмеження.

До речі, в Іспанії за порушення утримання домашніх тварин і недотримання карантинних заходів загрожує штраф, крутіший, ніж в Україні – від 500 до 5 тис. євро.

Що каже закон?

Незважаючи на те, що у Кримінальному кодексі є ст. 299, а в Кодексі України про адміністративні правопорушення – ст. 89 (жорстоке поводження з тваринами), юристи вважають, що притягнути до відповідальності власника дуже проблематично.

У коментарі керівник юридичної компанії Наталія Спіженко розповіла, що якщо улюбленця не б’ють, не знущаються з нього, і поки не доведено, що здоров’ю тварини завдано шкоди через прогулянки – складу злочину немає.

Етичний бік – зовсім інше. Справді, важко уявити, як можна “торгувати” другом.

Зоозахисники звернулися до OLX

Зоозахисники вважають, що наявна кричуща безвідповідальність власників тварин, так можна дійти і до оренди дітей.

Засновник гуманістичного руху UAnimals Олександр Тодорчук також повідомив, що в листі до OLX попросили заборонити розміщення оголошень про оренду собак для прогулянок:

– Все починалося з жартів про те, що власники собак зараз мають найбільше можливостей для прогулянок. Втім, з часом у мережі справді почали з’являтися відповідні оголошення. Якщо це так – тут прояв безвідповідального ставлення власників. Хто знає, можливо цим людям у майбутньому спаде на думку здавати в оренду дітей? Згідно з правилами, з ними зараз теж можна бути на вулиці (щоправда, не в паркових зонах. – Прим.).

На жаль, юридично за такі дії притягнути до відповідальності дійсно практично не можливо. Тому ми просимо про обачність із боку самих громадян, а також уже звернулися із листом до порталу OLX. Чекаємо на відповідь і сподіваємося на взаємодію.

P.S. В OLX прокоментували ситуацію, що склалася. Наводимо позицію компанії без змін:

“Команда OLX щодня стежить за ситуацією на ресурсі. Ми стурбовані випадками орендування собак для вигулу, тому почали розробляти додаткові правила, які заборонять розміщення подібних оголошень. Нові правила будуть запроваджені найближчим часом. Сподіваємося, що наші зусилля допоможуть уникнути спекуляцій на темі карантину”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини