Цієї ночі Україна перейде на літній час: коли переводити годинники

В Україні зовсім скоро відбудеться переведення годинників на літній час. Це трапиться в ніч з 28 на 29 березня 2020 року рівно о 03:00.

Коли переводять годинники 2020 на літній час в Україні – дата

Традиційно така процедура відбувається в країні в останню неділю березня, передає Обозреватель.

Так, жителям буде потрібно перевести стрілки на 1 годину вперед. Характерно, що робити це не обов’язково вночі, можна і вранці.

Перевірити зранку, чи перевівся час на електронних пристроях, можна за допомогою Google або зателефонувавши за номером 112. У ситуації з пошукачем достатньо вбити фразу “час Київ”.

Також слід перевірити розклад поїздів, якщо ви зібралися в поїздку цього дня. “Укрзалізниця” коригує графік руху поїздів двічі на рік відповідно до літнього і зимового графіку. Час авіавильотів також вказується за новим часом, починаючи з 3-ї години ночі 31 березня.

Навіщо переводять час

Як відомо, з літнього на зимовий час переходять більш ніж 100 країн світу.

Головна причина маніпуляцій зі стрілками годинника – це економія. Вперше в історії час перевели 1908 року у Великобританії.

Відтоді для того, щоб раціональніше використовувати енергетичні ресурси і більше користуватися денним світлом, навесні годинник переводять на годину вперед, а восени – назад.

Наразі багато експертів переконані, що економія від переведення часу несуттєва і становить до 3%. Але в Україні продовжують переводити стрілки двічі на рік – згідно з постановою Кабінету Міністрів №509 “Про порядок обчислення часу на території України” від 13 травня 1996 року.

Як перейти на літній час без шкоди для здоров’я

На думку лікарів, перехід на літній час для організму складніший, ніж на зимовий, тому варто дотримуватися кількох правил, щоб переведення стрілок не завдало шкоди здоров’ю.

Так, по-перше, слід заздалегідь, за кілька тижнів готувати організм до переходу на літній час, поступово лягаючи спати раніше і встаючи вранці теж раніше.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини