ПЛР-тести на коронавірус почали робитив Чернівцях та Львові: подробиці

Аналізи дають змогу виявляти вірус в людини на ранній стадії

ПЛР-тести на коронавірус від сьогодні почали робити у Львові. Тепер результати аналізів на наявність вірусу в організмі лікарі не чекатимуть кілька днів із Києва. Їх робитимуть на місці протягом 8 годин. Щодня Львівська лабораторія може робити до 24 тестів. Напередодні їх почали виробляти в Чернівцях, передає “5 канал“.

Лаборантка чернівецького лабораторного центру досліджує біоматеріал пацієнта з підозрою на коронавірус за допомогою тестів полімеразної ланцюгової реакції. Такі тести установа отримала з китайської гуманітарної допомоги, і це найточніший метод діагностики, який визначає наявність інфекції на ранніх стадіях.

Відтепер ПЛР-тести почали робити і у Львові. Це дасть змогу виявляти коронавірус в людини на ранній стадії захворювання за кілька годин, а не чекати результатів із Києва, куди раніше доводилося відправляти тести на обробку.

“Ми отримали 14 наборів, кожен набір може провести 96 досліджень. В середньому ми можемо зробити 1700 аналізів. Чекаємо ще 2 та системи німецького виробництва, які ми закупили за власні кошти. Ми можемо ще зробити близько 200 досліджень”, – розповідає Олег Когут, заступник директора лабораторного центру МОЗ у Львівській області.

Інфекціоніст Ігор Берник переконаний, оперативні результати полегшать роботу медиків та збережуть матеріальний ресурс лікарні.

“Нам дуже полегшиться робота, оскільки вже наступного дня і ми, і пацієнт будемо знати свій стан. Має він той вірус чи немає. Результати обстеження надходитимуть до нас набагато швидше, ніж було раніше”, – каже Ігор Берник, заступник головного лікаря Львівської обласної інфекційної лікарні.

Тест

У лабораторному центрі кажуть – реагентів для усіх етапів ПЛР-тестування недостатньо. Тож медики просять приватні лабораторії допомогти з ними. Тим часом ще 100 тис. тестів днями привезуть в Україну з Китаю.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини