Гігантські черги, температуру не міряють: як українці прориваються додому до закриття кордонів

Українці, які працюють або тимчасово живуть у Польщі, почали масово повертатися в Україну. Вони шукають супутників, щоб повернутися до 27 березня, коли закриються кордони, і розповідають про черги. За їхніми словами, ситуація на пунктах пропуску різна. Одні – практично вільні. Інші – завантажені настільки, що на контроль температури там вже не зважають.

А ще поляки зараз добре заробляють – за перевезення пасажирів від польської до української митниці беруть 50 злотих (майже 330 грн) з людини. Про це OBOZREVATEL стало відомо зі спільнот у соцмережах українців, які живуть на дві країни.

Черга на пункті пропуску “Дорогуськ-Ягодин”

Як добираються додому

Наші співвітчизники зараз їдуть в Україну своїми машинами або на попутках. Є варіант добратися до кордону на польському транспорті, перетнути його через пішохідний перехід, а далі сісти в український автобус.

Супутників шукають у “заробітчанських” спільнотах у Facebook або в тих, що присвячені життю українців за кордоном. Головне питання зараз – які пункти пропуску залишилися відкритими. Скільки доведеться стояти в черзі – вже не настільки важливо, аби дістатися додому.

Багато осіб повертається в рідні краї вимушено – у Польщі, як і в Україні, зупиняються виробництва та люди втрачають роботу. Інакше б залишилися.

Але є й ті, хто в Україну не їдуть, попри відстуність працевлаштування. Вони встигли трохи заробити, а ще їх там тримає відкрита віза.

“Я сиджу в Польщі й нікуди не їду. Але дехто змушений. Нема грошей і з робіт позвільняли. Я сам сиджу без роботи (чекаємо, поки Європу попустить, на неї всі замовлення). Але хоч гроші є, і віза до кінця року”, – пояснив у коментарі Іван Івановський.

Що відбувається на кордонах

Ситуація на пунктах пропуску зараз різна. Одні люди повідомляють про величезні черги, інші пишуть, що дорога додому практично вільна.

“Щойно проїхали митницю з Польщі на своєму авто (Гребенне – Рава-Руська) за 40 хв. Жодного автомобіля!” – повідомив у четвер, 26 березня, Дмитро Фенін із групи “Шо там на кордоні”.

На пункті пропуску Ягодин черги збираються ще з ночі. До 6:00 ранку в четвер, за їхніми словами, переходу там очікували приблизно 200 осіб.


“4:00 ранку, Ягодин, людей 50 в черзі. О 6:00 ранку – більш як 200. До польської митниці ведуть пішки, поставили штамп, чергу на автобус, за можливості пакують максимум, приїхали на українську митницю в автобусі. Там заповнення бланків. Питали де, що і як, що з самоізоляцією. Для диванних військ: так, кордони закривають, сам дізнавався у прикордонника, який нас переводив”, – написав Сергій Гаращенко.

Він опублікував невелике відео з салону автобуса. На ньому видно, як пасажири заповнюють документи (ймовірно, ті самі бланки, в яких запитують про стан здоров’я).

Не міряють температуру й беруть 50 злотих за переїзд

Водночас є нюанс: на деяких пунктах пішохідних переходів немає або вони закриті (пропускають лише авто). Наприклад, на Краківці людей перевозять автобуси, а пішки перейти не можна.

“Пішохідного немає. Тільки підсадка до легкових авто. Але! Ситуація постійно змінюється. Залежить від настрою польських прикордонників. Чула, що раніше автобус перевозив, до фур можна було підсісти. Вчора – лише підсадка до легкових автомобілів”, – написала Ірина Мельник.

Також люди інформують, що на Краківці величезні черги, а температуру ніхто не міряє.

“Щойно чоловік проїжджав кордон у Краківці. Людей тьма, ніхто нікого не перевіряє температуру. На проїзд із польського на український кордон мікроавтобусом беруть 50 злотих (приблизно 330 грн. – Ред.)”, – написала Наталя Назар-Дем’янець.

У цих же спільнотах зараз, до речі, публікують багато оголошень про пошук працівників із позначкою “Терміново!” Поляки готові й далі працевлаштовувати українців, які залишилися в Польщі.

Є також ті, хто через карантин у Польщі втратив роботу і терміново шукає нову. Серед них є, наприклад, молоді сімейні пари. Вони вважають, що в Україну зараз їм повертатися не варто, оскільки в Польщі буде простіше влаштуватися кудись іще, ніж починати пошуки з нуля в Україні.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини