Порошенко запропонував владі свій план порятунку економіки

Українська економіка, яка перебуває у глибокій кризі, негайно потребує від влади дуже конкретних кроків – це, зокрема, відновлення співпраці з МВФ, державна підтримка галузей, які створюють найбільшу кількість робочих місць, відмова від податкових “новацій” монобільшості, популістських рішень і спроб остаточно доруйнувати все через запровадження надзвичайного стану.

Про це у своєму відеозверненні заявив п’ятий президент України, лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко, – пише Газета.юа.

“Хотів би поговорити про економіку. Ще до коронавірусу її вразила бaцила дилeтaнтизму та некомпетентності. За неповний рік слуги розтринькали усе, що народ вистраждав і заробив за п’ять років, – потом і крoв’ю долаючи економічні наслідки російської агресії. Ще до коронавірусу пішла в глибоке піке промисловість. Ще до коронавірусу після 49 місяців безперервного зростання покотився донизу ВВП. Ще до коронавірусу посипався бюджет. Ще до коронавірусу не змогли вчасно провести індексацію пенсій українським пенсіонерам. А тепер на всі ці внутрішні “здобутки” нових обличь накладається вплив світової рeцeсiї”, – аналізує Порошенко.

Перш за все Україні життєво важливо негайно відновити співпрацю з МВФ, – наголошує п’ятий Президент. “Ця фінансово-киснева подушка дасть запас міцності. Фонд не висуває нині жодних обтяжливих умов для українців. Головна вимога Фонду стосується лише двох людей: особисто президента і його давнього бізнес-партнера та покровителя. Ще восени минулого року Україна могла б отримати підтримку і не допустити падіння економіки – якби влада прийняла закон, що гарантував неповернення Приватбанку його колишнім власникам”, – нагадав Порошенко.

“Відновлення співпраці з МВФ відкриє шлях до отримання макрофінансової допомоги від Європейського Союзу, кредиту від Світового банку – ключового нашого партнера. За попередньою інформацією, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, інші міжнародні фінансові інституції готові до виділення додаткових коштів для України. Та й програму з МВФ можна збільшити ще на 1,5-2 мільярди доларів, які як повітря потрібні Україні”, – зазначив Петро Порошенко.

“Для підтримки фінансової стабільності важливо зберегти незалежність Нацбанку. Курсова політика має бути прогнозованою та збалансованою. Золото-валютні резерви, які накопчені за попередні роки, дозволяють не допустити стрімкого обвалу гривні і дають можливість стримувати інфляцію”, – впевнений лідер “Європейської Солідарності”.

“Слід визначити кілька галузей, в яких задіяний найдовший ланцюжок українського виробництва, які гарантують найбільшу кількість робочих місць – і знайти способи їхньої підтримки. Пропозиції у нас є і готові”, – повідомив Петро Порошенко.

“Уряд має стимулювати експорт і робочі місця на підприємствах, які його виробляють. Але ще до коронавірусу і вперше з 2015 року, на жаль, відновилися затримки із відшкодуванням підприємствам ПДВ. Вони вимивають оборотні кошти підприємств, що лише поглиблює падіння економіки. Цю практику слід придушити в зародку”, – переконаний Порошенко.

Він також вважає, що для стимулювання внутрішнього виробництва і збереження робочих місць треба зберегти інфраструктурні проекти, такі як дорожнє будівництво чи оновлення рухомого складу вітчизняними вагонами.

“Державне оборонне замовлення, на жаль, так і не схвалене станом на сьогодні. І ми вимагаємо затвердити якнайшвидше, бо воно забезпечить робочими місцями оборонку і зміцнить обороноздатність держави”, – нагадав Порошенко.

Він закликав захистити бізнес від згубних податкових новацій, таких, які були ухвалені монобільшістю минулого року. “Натомість пропонуємо повернутися до ідеї податку на виведений капітал, який має стати потужним стимулом для інвестицій у виробництво та створення нових робочих місць”, – нагадав Порошенко.

Він застеріг владу від популістських ідей, які поглиблять фінансову нестабільність і кризові явища. “Лише відповідальними рішеннями утримаємо економіку на плаву. Лише так можна розраховувати на реалізацію ключових соціальних програм. І добре, що Уряд почув нашу вимогу про індексацію пенсій, яку обіцяє таки запустити з травня. Ловлю на слові”, – попередив Порошенко.

Він також застеріг Зеленського від запровадження в Украіні надзвичайного стану, який навряд чи зупинить поширення коронавірусу, але остаточно знищить економіку та бізнес.

“Надзвичайний стан – це комендантська година, цензура, продовольчі картки – навряд чи вже зупинить вірус. А от економіку – покладе остаточно, доведе до стану гибелі. І у нас врешті-решт забракне ресурсів на боротьбу з корона- та іншими вірусами, на зарплати, пенсії тощо. А влади у цього Президента і так вдосталь – набагато більше, ніж у будь-кого з попередників”, – зауважив Петро Порошенко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини