Евакуйовані з Польщі українці гуляли центром Львова і пили каву

20 березня пять українських спеціальних потягів вивозять українців із Польщі в Україну. 21 березня знову продовжать цю процедуру. Потяги вирушають із Перемишля, зупиняються у Львові, кінцева зупинка у Києві. Людям вимірюють температуру, але не ізолюють. Багато громадян, які прибули у Львів, гуляли містом.

Трьох молодих людей зустріла на площі Ринок. Усі вони приїхали у Львів потягом із Перемишля. Дмитро Клаповщук працював 5 останніх років у Варшаві. Через обмежувальні заходи, пов’язані із карантином у сусідній державі, тимчасово не працює. Про те, що дістатись в Україну можна 20 березня спеціальним потягом дізнався з інтернету. У Перемишль із Варшави троє молодих людей доїхали автомобілем, заплативши водієві гроші. Купили квитки у Львів, передає Радіо Свобода.

За словами Дмитра, на вокзалі їх попередили про карантин і заходи безпеки, виміряли температуру, а також склали списки всіх, хто виїжджав із Польщі.

«На кордоні стандартна процедура, поміряли температуру, так і на українській стороні. Приїхали, не було багато людей на вокзалі. Були передбачені автобуси у найближчі міста, зокрема і у Рівне, ми так і поїдемо», – розповів Дмитро.

У центрі Львова зустріла й інших осіб, які повернулись із Польщі. Люди не самоізолювались, а вільно гуляли містом, не зважаючи на карантин.

Керівник департаменту охорони здоров’я Львівської обласної держадміністрації Андрій Васько, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, наголосив, що з двох перших потягів у Львові вийшли близько 300 осіб не лише зі Львівської, але й Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької, Вінницької та інших областей. Вони пройшли епідеміологічний контроль на станції Мостиська. І ще один температурний скринінг і огляд відбувся безпосередньо на вокзалі у Львові.

«Ніхто з людей, які повернулись, не потребував госпіталізації. Всі, хто мав власний транспорт, роз’їхалися. Мешканцям інших областей порадили як краще добратися додому», – зауважив Андрій Васько.

Людей довозять до межі завершення Львівської області, а далі, каже чиновник, вони пересідають на інший транспорт. Усіх людей внесли у спеціальні реєстри і передали дані у департаменти охорони здоров’я різних областей і за ними спостерігатимуть сімейні лікарі.

21 березня також очікують прибуття з Перемишля потягів.

Два села – ізольовані

Оскільки запроваджені обмежувальні заходи на українсько-польському кордоні та з іншими державами, для українців , які повертаються з Європи та інших частин світу, Україна організовує спеціальний транспорт, щоб люди могли повернутись додому.

У Львівській обласній інфекційній лікарні перебуває 30 пацієнтів із симптомами респіраторної інфекції, у яких є підозра на коронавірусну інфекцію COVID-19. Однак цифра постійно змінюється. А загалом у Львові 36 осіб із підозрою на коронавірус, кілька людей самоізольовані. Це всі ті, хто повернувся з-за кордону або ж контактував з цією категорією. У кожного пацієнта взято аналізи і відправлено на обстеження у Київ.

У Львівському інфекційному шпиталі перебувають 17-річний юнак і його 47-річний батько, який недавно підписав контракт із Збройними силами України. Вони зі села Монастирок-Оглядівський Радехівського району. В обох підозрюють коронавірус, але результати аналізів будуть 23-24 березня. Два села, Монастирок-Оглядівський і Оглядів, ізолювали і обмежили виїзд, розповів Радіо Свобода мешканець села Оглядів, депутат Радехівської міської ради Павло Бартошик.

«Людей повідомили і більшість розуміє. Деякі ігнорують зауваження. Але паніки немає у двох селах. Поліція контролювала до ранку, щоб селяни не виїжджали з сіл. Працівникам, які працюють у різних структурах, і живуть у Монастирку-Оглядівському чи Оглядові, дозволили перебувати на домашньому карантині. Чекаємо результатів аналізів двох мешканців села, сподіваємось, що це не коронавірус. Людей просять нікуди не їздити, щоб не контактували з іншими особами», – каже Павло Бартошик.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини