Вступив у дію закон, який обмежує навчання у школах іноземними мовами

Вступив у силу закон про повну загальну середню освіту в Україні, який передбачає поступове скорочення викладання мовами національних меншин, в тому числі російською.

13 березня закон підписав президент України Володимир Зеленський, – пише Газета.юа.

Закон передбачає три моделі вивчення української мови в школах. Перша стосується корінних народів, які не проживають в своєму мовному середовищі і не мають власної держави. В першу йдеться про кримських татар. Для них передбачається можливість навчання на мові корінного народу поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель передбачена для шкіл національних меншин, які говорять мовами ЄС. На рідній мові, поряд з вивченням державної, учні навчатимуться в початковій школі. У 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має займати викладання українською з поступовим збільшенням до дев’ятого класу до 40%. У старшій школі не менше 60% річного обсягу навчального часу має займати викладання державною мовою.

Третя модель буде працювати для інших національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких споріднена українській, а також які проживають переважно в мовному середовищі рідної мови. Це в першу чергу стосується російської мови. У початковій школі викладання буде вестися мовою своєї національної меншини поряд з вивченням української. З 5 класу не менше 80% навчального часу буде проводитись державною мовою.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини