Львів’янка Маріанна Кіяновська стала лауреаткою Шевченківської премії

У номінації «Література» цього року двоє переможців.
Фото: Маріанна Кіяновська/Фейсбук
Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2020 року. Про це повідомляє Суспільне.

У номінації «Література» визначили двох переможців. Одна з них – Маріанна Кіяновська зі збіркою поезій «Бабин Яр. Голосами», другий лауреат – Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але…».

У номінації «Публіцистика, журналістика» лауреаткою стала воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книгою «Дівчата зрізають коси» – спогади 25 жінок, які брали участь в російсько-українській війні у складі ЗСУ та добровольчих підрозділів у 2014-2018 роках.

Етно-хаос гурт «ДахаБраха» (Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Олена Цибульська, Ірина Коваленко) з альбомом «Шлях» (2016) здобув перемогу в номінації «Музичне мистецтво».

У номінації «Візуальні мистецтва» переміг мистецький проєкт «Карусель» Олександра Глядєлова. Автор поєднує світлини, зроблені в різний час і за різних обставин у дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, в’язничних лікарнях, включно з кадрами воєнної української реальності, в єдине полотно (коло).

Опера-реквієм «Йов» («Iyov», створена в 2015 році) Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Разумейка – лауреатка в номінації «Театральне мистецтво».

Цього року не вручатимуть премію в номінації «Кіномистецтво», оскільки, на думку членів комітету, представлені номінанти – фільм «Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва та документальний фільм «Будинок «Слово» Тараса Томенка – не відповідають за масштабом суті премії.

Нагадаємо, львів’янин Влодко Кауфман також був номінантом на Шевченківську премію у номінації «Візуальне мистецтво».

Шевченківська премія – найвища державна нагорода України у галузі культури і мистецтва. Рішення про присудження премії ухвалює президент України на основі пропозицій Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Із 2017 року премія присуджується у п’ятьох номінаціях: літературі, публіцистиці, журналістиці; музичному мистецтві; театральному мистецтві; кіномистецтві; візуальному мистецтві. Раніше номінацій було дев’ять.

Торік лауреатами премії в номінації «Література, публіцистика, журналістика» стали Богдан Горинь та Оксана Забужко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини