«Комфорт є, але він інакший» – як сім’я зі Львова веде середньовічний спосіб життя (відео)

У Львові сім’я з трьома дітьми намагається бодай частково вести спосіб життя пращурів, ідеться в сюжеті 5 каналу.

Щотижня на кілька днів вони з шатром переселяються до лісу. Беруть участь у різних історичних фестивалях та реконструкціях. У родині Іванців запевняють, так хочуть зберегти українську культуру.

Середньовічний спосіб життя по кілька днів на тиждень вони ведуть уже декілька років. Ярема та Марія зізнаються, у будинку їм не так комфортно, як на природі.

“Мета нашої діяльності – це дослідження своє історії, середньовічної України. І представлення людям. Виховання в патріотичному дусі, виховання дітей в здоровому фізичному стилі. Комфорт є, але він інакший. Питання в тому, хто любить який комфорт. Хтось любить 5 зірковий готель люкс, а хтось іде в гори”, – пояснює реконструктор Ярема Іванців.

“Коли ми подорожуємо з дітьми у Європу так, то взагалі не виникає ніяких запитань, бо там це нормально. Прив’язане до квартири, до комфортних умов, не дає ніякого розвитку”, – переконана Марія Іванців.

Обов’язковим елементом наметування є стиль одягу. Його виготовляє сама Марія, детально вивчаючи стародавні гравюри.

Родина також намагається готувати їжу за середньовічними рецептами. Перші та другі страви їдять з глиняного посуду, овочі нарізають у кориті, а для напоїв – дерев’яний кухлик. Усі предмети побуту та обладунки виготовляють власноруч.

Троє доньок: 5-річна Ярина, 3-річна Юнона та однорічна Мелана – дуже часто на свіжому повітрі. Іграшки у них далекі від сучасних.

“Це пташки. Вони керамічні, ними можна свистіти в ці маленькі дірочки”, – показує маленька Юнона.

Ярема 15 років захоплюється історичною реконструкцією. Віднедавна до цього долучилася й дружина. Хобі подружжя перетворило на роботу та спосіб життя. З шатром родина мандрує Україною та за кордоном. Реконструктори запевняють: так хочуть зберегти культуру пращурів та показати її іншим.

“Середньовічний спосіб життя посеред міста, чому би і ні, романтика. Сучасне життя: діти, школа – від цього відмовитися можна на день на два, але ж не постійно”, – вважає львів’янин Юрій Городиський.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини