Що означає червоний мак: історія символу пам’яті

Червоний мак, стилістично оформлений у вигляді червоної плями з чорною серцевиною, ось уже кілька років є символом Дня примирення і пам’яті в Україні, а також Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Історія символу:

Спочатку червоний мак виступав як символ пам’яті жертв Першої світової війни. Ця квітка була запропонована американською викладачкою університету Джорджії Мойн Майкл в 1918 році. Її так сильно вразив образ червоного маку, що росте на місці загибелі відважних бійців, у вірші канадського військового лікаря Джона Маккрея “На полях Фландрії”, що вона і сама присвятила вірш “Ми збережемо віру”, в якому висловила ідею носити червоний мак в пам’ять про воїнів – пише канал Sirius

Мойна Белль Майкл займалася фінансовою підтримкою ветеранів тієї війни, і щоб добути гроші, вона зайнялася продажем штучних квітів, виготовлених із шовку.

Потім червоний мак з Америки широко поширився в країнах Співдружності – Великобританії і її колишніх колоніях, а також в Австралії, символізуючи жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Червоний мак в Україні

В Україні цей знак як символ вперше був застосований в 2014 році. Стилізований варіант маку створив харківський дизайнер Сергій Мішакін.
Перед ним стояло завдання зобразити логотип, який би символізував не стільки свято, скільки пам’ять і скорботу. Адже за зовнішнім виглядом червоний мак нагадує слід від рани, навколо якого розтеклася кров.

Крім того, ця квітка завжди була знакова для українців. Стилізовані маки – здавна незмінний атрибут українських вишиванок та рушників, виконаних хрестом і гладдю, в багатьох регіонах країни.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини