Заборона не тільки на селфі: у поліції розповіли, чим загрожує стрім з кабінки для голосування

Законом визначена заборона членам виборчих комісій та іншим особам вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

Робити селфі з бюлетенем, а також проводити відеотрансляцію (стрім) з кабінки для таємного голосування в день голосування, 31 березня, не можна. Таке повідомлення з’явилося на сайті Нацполіції, інформує 5 канал.

“Селфі з бюлетенем або стрім з кабінки для таємного голосування, перебування в кабінці з іншими людьми, показ будь-кому заповненого бюлетеня перед опусканням його до скриньки, інша демонстрація результатів волевиявлення у приміщенні, де проводитиметься голосування чи звітування про це іншим особам може обернутися для виборця серйозним покаранням”, – йдеться у повідомленні.

У поліції зауважили, що відповідно до ст. 159 (Порушення таємниці голосування) Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Окремо статтею 7 Закону України “Про вибори Президента України” визначена заборона членам виборчих комісій та іншим особам вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця. Зокрема, це може бути прохання або вимога показати заповнений бюлетень перед вкиданням до скриньки, незабезпечення достатньої кількості кабін або кімнат для таємного голосування чи перебування в таких приміщеннях сторонніх осіб, встановлення спеціальних пристроїв, які дають змогу контролювати волевиявлення виборців при заповненні ними виборчих бюлетенів тощо.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини