Як у Львові безкоштовно визначити рівень цукру в крові

До 23 листопада кожен львів’янин може звернутися у поліклініку та безкоштовно виміряти рівень цукру в крові

Львів’яни мають можливість безкоштовно перевірити рівень цукру в крові. Про це пише Depo.Львів з посиланням на прес-службу Львівської облдержадміністрації.

День боротьби з цукровим діабетом, який у світі відзначають 14 листопада, у Львові “розтягнеться” на майже два тижні. До 23 листопада кожен львів’янин може звернутися у поліклініку та безкоштовно виміряти рівень цукру в крові.

“Минулого року у Львівській області було обстежено загалом 45 978 осіб, з них – 4 207 дітей і 317 вагітних. Після проведення досліджень, на диспансерний облік з вперше встановленим діагнозом цукрового діабету взято 611 осіб, серед яких дітей та вагітних не було”, – йдеться у повідомленні.

Додамо, що цукровий діабет входить у трійку найбільш поширених неінфекційних захворювань після серцево-судинних та онкологічних. Симптомами діабету є: спрага, часті сечовиділення, різка втрата ваги, запах ацетону з ротової порожнини, тощо.

Станом на 1 жовтня 2018 року у Львівській області налічується 66 тисяч хворих на цукровий діабет. З них понад 34 тисячі осіб отримує таблетовані цукрознижуючі препарати.

Як попередити цукровий діабет:

1. Фахівці рекомендують уникати продуктів, які пройшли промислову обробку, адже вони, зазвичай, містять дуже багато цукру та штучних замінників цукру. Через такі продукти йде накопичення і підвищення глюкози в організмі. Окрім того, варто відмовитись від магазинних солодощів.

2. Відмовтесь від їжі, якщо її глікемічний індекс (показник швидкості трансформації вуглеводів у глюкозу) перевищує 35. Адже чим вищий показник – тим швидше звільняється глюкоза, що підвищує кількість цукру в організмі. Сюди належать усі солодощі та десерти з борошна, здоба та білий хліб.

3. Повноцінний сон дуже важливий. Якщо організм добре відпочив – він не буде вимагати великої кількості глюкози.

4. Розвивайте стійкість до стресових ситуацій, адже вони підштовхують їсти більше солодкого, а, відповідно, в результаті чого відбувається підвищене продукування інсуліну. Звикання до нього пов’язано з підвищенням ризику розвитку діабету. Краще займайтесь фізичними вправами – це сприяє зняттю стресів і покращує емоційне самопочуття.

5. Споживайте достатню кількість білка. І найкраще, щоб він був рослинного походження (соя, сочевиця, квасоля, горох, нут).

6. Додайте у раціон продукти з вмістом лугу, який нормалізує кількість цукру у крові. Це: овочі, цитрусові, зелень, капуста, несолодкі фрукти та ягоди, часник.

7. Пийте багато рідини – це знижує ймовірність підвищення густоти крові через збільшення цукру в організмі.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини