Щонайменше 400 гривень на місяць: українців чекає медичне страхування

На українців чекає обов’язкове медичне страхування. Про це  йдеться в нещодавно зареєстрованому законопроекті. Страховку оплачуватимуть роботодавці, а якщо людина безробітна, за неї заплатить місцева влада. Точний розмір обов’язкового внеску визначатиме Кабінет Міністрів, проте на сьогодні пропонується сума не менша, ніж 400 гривень, повідомляє “Сьогодні”.

Відповідно до пропозиції, “українці за свій рахунок фінансуватимуть систему охорони здоров’я на 60%, а держава – на 40%” пояснюється в записці до законопроекту.

Слід зазначити, що в проекті вказаний такий самий рівень послуг, що й зараз. Це невідкладна допомога, швидка допомога та лікування в терапевта, сімейного лікаря, педіатра та інше. Точний список послуг буде відомий тільки у 2019 році при затверджені держбюджету. Ціна медпослуг буде однаковою в усіх медичних закладах.

Також із законопроекту випливає: частина того, що може покрити страховка – це діагностика, лікування, профілактика, реабілітація і ліки. Цей список залежатиме від договору із страховою компанією.

Ціна коливатиметься від 4783 гривень до 398 гривень щомісячних виплат.

Цей документ також встановлює низку обмежень, серед яких: страхова компанія повинна зберігати гроші тільки в державному банку. 94% внеску страховик повинен переаховувати у свій резервний фонд. Відповідно, 5% від цієї суми страхова компанія залишає на організацію своєї роботи. 1% буде перерахований у державний Резервний Фонд, який буде так званою “подушкою безпеки”, якщо страхова компанія збанкрутує.

Однак до утвердження законопроекту пройде ще багато часу і обговорень у комітетах парламенту та при отриманні експертного висновку, і тільки потім він ітиме на голосування.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини