Поблизу Холма виявили каплицю над джерелом, де молилася мати Данила Галицького

Археологи виявили незвичайну середньовічну споруду біля вежі у Столп’ї поблизу Холма. Науковці припускають, що йдеться про унікальну каплицю над чудотворним джерелом.

Про це повідомляє ZIK з посиланням на  Polskie Radio Lublin.

На те, що це була важлива будівля, вказують залишки стін з каменю на вапняному розчині та цегли-пальчатки, а також фрагменти облицювальної керамічної плитки, що свідчать про існування прикрас, зокрема, порталу.

«На південній стіні виявлено сліди тинькування, що є унікальним для будівлі, розташованої на заволоженій території», – вважає археолог Станіслав Голуб.

«Чому цю будівлю звели саме у цьому місці? Це джерело мало особливе значення, очевидно його вважали чудотворним. Ми назвали його «джерелом Анни» – матері Данила Галицького, яка могла тут мешкати, бо вона була черницею. У Східній Польщі таких ранніх середньовічних будівель практично немає», – акцентував науковець.

Фото: Dominik Gil/radio.lublin.pl

«Будівлі над джерелом, як і вежа у Столп’ї, в якій перебувала княгиня Анна, – це, очевидно, будівлі, зведені за наказом Данила Романовича», – зазначають дослідники.

Археологи виявили, що після того, як завалилася одна зі стін будівлі, з каменів та цегли збудували потужну платформу, завдяки якій до джерела був доступ аж до XVIII століття.

Фото: Dominik Gil/radio.lublin.pl

Шурфи, закладені науковцями на місці будівлі, підтвердили наявність води, тому археологи хочуть відкрити доступ до джерела – щоб воно знову служило людям, як це було протягом сотень років.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини