Топ-5 замків Польщі неподалік Львова

Мінімум коштів – максимум вражень. «Львівська газета» зібрала інформацію про найкращі замки польського Підкарпатського воєводства

Туризм до Польщі асоціюється з Краковом, Варшавою, Ченстоховом та Вроцлавом, але є альтернатива і всього на віддалі до 200 км від Львова. Мова йде про замки Підкарпатського воєводства, які можна відвідати лише за одні вихідні.

Красичинський замок

Впевненим лідером нашого топу є замок у Красичині, який розташований на віддалі 10 кілометрів від Перемишля. Замок належить до найвишуканіших ренесансних ансамблів на теренах сучасної Польщі. У XVI столітті дерев’яні стіни замку було замінено муром з бійницями, а по кутах поставлено чотири вежі. Кожна з них має своє ім’я і не є схожою на інші: Божа з куполом, Папська з аттиком у вигляді папської тіари, Королівська з шістьма маленькими вежами, як символ королівської корони і Шляхетська з оглядовою терасою. Вони символізують одвічний порядок у світі, чотири сходини в ієрархії влади: Бога, церкву, монархію і шляхту. Є ще одна, найвища квадратна башта – Годинникова, яка споруджена над давньою брамою.

Замок оточує дуже гарний парк, в якому розташований великий став. На території парку нараховується 40 видів птахів і 200 видів рослин.

Ланьцутський замок

Замок Любомирських у Ланьцуті – один з найцінніших палацово-паркових ансамблів у Польщі й один з найбільш відвідуваних. Ланьцут – відоме місто для українців, які мандрують углиб Польщі автострадою А4. Лежить за 80 км від українського кордону і за 18 км на схід за Жешувом. Його звели у XVII столітті. Любомирський, будучи краківським воєводою, мав можливості й переробив оборонну фортецю у Ланьцуті на типовий “pallazzo in fortezza”. Тоді ж був створений і ландшафтний парк. Нове життя замок отримав будучи власністю роду Потоцьких. Кажуть, гроші на його ремонт і облаштування Роман Потоцький виграв у покер.

За інформацією Національного туристичного порталу Польщі, на початку XX століття замок вважався п’ятим у світі за житловою площею. А ще тут є одна з найбільших бібліотек Польщі, понад 22 тис. томів.

19 мільйонів злотих і два роки потратили на відновлення Замку – це був найбільший ремонт від часів Другої світової війни. Закінчили ремонт у вересні 2016 р.

Замок Казимира у Перемишлі

Перемишль в українців в першу чергу асоціюється із закупами, але з цим містом варто познайомитись поближче, приділивши кілька годин оглядинам центру. Родзинкою архітектурного ансамблю старого міста є замок Казимира. Він належав до найдавніших у Галицькому князівстві. Спочатку замок Перемишля був обведений дерев’яним частоколом та земляними валами. А зведення мурованого готичного замку приписують королю Казимиру ІІІ.

Замок розташований на горі, посеред парку. Сьогодні він виконує функцію культурного центру і є місцезнаходженням театрального товариства “Fredreum”.

Жешувський замок

Ряшів – це головне місто Підкарпатського воєводства. А окрасою цього міста є замок, побудований у 1902 – 1906 роках на місці стародавньої фортеці Любомирських. На початку ХХ століття тривав ремонт замку. Виявилося, що замкові мури в набагато гіршому стані, ніж це можна було собі уявити. Прийшлося розбирати їх і будувати наново. Нові ж оборонні елементи відрізнялися від первинних і виглядом, і матеріалом.

Від давнього замку залишилася лише частина мурів бастіонів і нижні поверхи башти. У свідомості більшості мешканців міста замок є не оборонною спорудою, а установою правосуддя. Сьогодні в ньому розташоване приміщення суду.

Замок у Лісько

Мурований замок, побудований в кінці XVI століття. За свою історію він пережив пожежу, його руйнували шведи, росіяни та німці. Його власниками були такі відомі польські роди як Кміти, Стадницькі, Оссолінські та Красицькі. Кожен з них перебудовував замок відповідно до своїх уподобань. Одна з головних реконструкція твердині розпочалась на початку ХІХ століття і тривала 38 років. Об’єкт повністю втратив свій первісний вигляд, натомість отримав форму резиденції класицизму-нео-ренесансу в італійському стилі.

Сьогодні у приміщенні замку функціонує будинок відпочинку, який називається «Замок».

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини