Як перейменовували вулиці Львова. 3 цікаві історії

Назви вулиць – це набір символів, до яких ми звертаємося щоденно: добираючись на навчання чи роботу, замовляючи таксі, показуючи дорогу туристам. Вулиці нашого міста можуть краще, аніж мешканці розповісти про минуле та сьогодення Львова. Tvoemisto.tv пропонує кілька цікавих історій про перейменування вулиць.

Вулиця Староєврейська могла мати менш толерантну назву. Між членами комісії з перейменування та активістами точилася затята й довготривала дискусія. Проблема в тому, що за місцевою традицією (українською, польською та німецькою) «євреїв» називали «жидами» у той час, як росіяни (радянська традиція) надавали цьому слову винятково негативного забарвлення. Тим, що нині у центрі Львова маємо вулицю Староєврейську, а не Старожидівську, треба завдячувати історику Оресту Мацюку.

Курйозна історія трапилася з колишньою вулицею Тупіковою, що на Майорівці. Її невдало перейменували у 1993 році. Члени комісії вирішили, що назва походить від російського слова «тупик», тож її перейменували на український відповідник – Глухий Кут. Ніхто з них не поцікавився, як реально виглядає вулиця, адже працювали лише з картографічним матеріалом. Виявилося, що насправді вона була названа на честь радянського генерала Тупікова. Це скрізна вулиця, яка аж ніяк не нагадує глухий кут. Лише у 2012 році мешканці таки домоглися від влади перейменувати цю вулицю на більш доцільну назву – Симиренків.

Поява у Львові вулиці Джона Леннона у 2000 році стала можливою завдяки активності студентів. Для багатьох з них ця особистість була символом рівності, свободи й непристосуванства. Чимало експертів не підтримували ініціативу, адже Леннон ніколи не відвідував Україну, а тим паче Львів. Однак історику Івану Сварнику – одному зі членів комісії з перейменувань – таки вдалося переконати всіх у доцільності такого рішення.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини