Як колись одягалися жінки в різних областях України (відео)

Виклики, які отримала Україна в останні роки, дістали на поверхню нашу глибинну проблему – незнання самих себе як самобутню націю. Ми не знаємо своїх традицій, обрядів, укладеного століттями способу життя і мислення. Ця проблема постає ще гостріше у зв’язку з тим, що була завуальована семидесятилітнім нищенням і знеціненням нашої культурної спадщин. Висміювались та нівелювались будь-які рухи, які проявляли ідентифікаційні риси українського народу.

Нація формується, зміцнюється завдяки спільно пережитій історії, сформованим традиціям, розвинутим ремеслам, обрядовості, мистецьким спільним надбанням. Все це органічно, століттями творить світогляд та менталітет, що відрізняють нашу націю від інших. Традиційна культура проявляється у всіх сферах життєдіяльності людини: чи то у побуті, чи в обрядових визначних дійствах, чи в унікальних традиціях створення та носіння одягу. Це своєрідний магічний об’єднуючий фактор, що тримає разом багато поколінь, за допомогою спільної генетичної пам’ятті та живих традицій: духовних чи матеріальних, стверджуючи, формуючи та удосконалюючи свідому усталену своєрідну націю.

“Якщо ми асоціюмо себе з українською нацією, нам важливо знати автентичне “до”, пізнавати і проживати своє “зараз” і будувати міцний плацдарм для ствердного “завтра”. Саме тому, своїми проектами, ми будемо показувати взірці сформованої традиційної культури з приватних та музейних колекцій. Щоби дати можливість усім – в межах України і поза нею, побачити красу нації, оцінити її мистецьку цінність та проявити себе, відповідно до своїх прагнень та уподобань. Ми прагнемо створювати точні копії та репліки культурних творів, хоча “точність” є відносною. Оскільки змінились умови створення матеріалів, обладнання, історичні запити, обставини, побут, внутрішні переживання, мислення. Все змінилось, хоча прагнути до певного рівня точності відтворення завжди варто”
– кажуть автори проекту

Джерело: Україна автентична

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини