Величний Будинок Вчених у Львові (фото, відео)

Поспішаючи Львовом у буденних справах, вартує бодай на мить зупинитись і оглянутись довкола. Зі всіх сторін нас оточує довершена краса міста з його величними храмами, пишними палацами, затишними віллами та ошатними кам’яницями. Кожна споруда, немов людина, має свою неповторну історію і власну долю…

© Віталій Солопчук

Коштовною перлиною в архітектурному намисті Львова постає Будинок вчених, що на вулиці Листопадового Чину,6. Зведено його за проектом відомого австрійського архітектурного бюро «Гельмер і Фельнер» в далекому 1898 році, як Шляхетське або Національне касино.

© Віталій Солопчук

Так, саме касино! Для нас звичним є слово «казино», тобто заклад для азартних ігор. Проте, іноді одна буква змінює зміст слова. Касино – це, радше, клуб з пишними бальними залами, бібліотекою, більярдом, а іноді, навіть, з театральною сценою. Тут можна було відвідати костюмований бал, послухати музику, обговорити важливі політичні чи фінансові питання або просто пограти в карти у затишній атмосфері.

© Віталій Солопчук

В архітектурі касино вповні проявився стиль необароко, який наприкінці ХІХ століття ностальгічно прославляв давно минулі барокові часи. Споруда милує елегантними формами, пишним декором фасаду з могутніми атлантами і розкішною лоджією.

© Віталій Солопчук

Велич архітектури та історії з життя шляхетного панства, закулісні інтриги можновладців і пишні бали, пікантні бувальщини про гостей касино та чимало інших цікавих подробиць, Ви зможете довідатись, завітавши в Будинок Вчених.

Фасад

Уже не одне десятиліття тут Будинок вчених, але дух касино далі живе. У його пишних залах відбуваються конференції, концерти та презентації, виставки, екскурсії, фотосесії, різноманітні урочистості (весілля, святкування урочистих подій, корпоративи), знімають кіно, і, як колись, проходять пишні бали.

Джерело: Будинок Вчених

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини