Пам’ятники батярам у Львові

Ще у 2012 році у Львові на День Батяра по місту встановили 5 скульптур-батярів. Кожна з цих невеличких скульптур має власну історію і власне призначення.

Батяр ресторану “Амадеус”

Батяр-музикан, що розважає відвідувачів закладу своєю музикою. Стоїть під входом в ресторан “Амадеус” , що на площі Катедральній, неподалік Каплиці Боїмів.

Батяр ресторану “Амадеус” © lvivtravel.net

Адреса: пл. Катедральна, 7

Батяр “Віденської кав’ярні”

Батяр-ловелас пропонує випити гальбу Львівського пива поблизу Віденської кав’ярні.

Батяр “Віденської кав’ярні” © lvivtravel.net

Адреса: просп. Свободи, 12

Батяр ресторану “Кентавр”

Батяр-мандрівник допомагає туристам не заблукати серед вузеньких львівських вуличок, та веде шлях мандрівника до цікавих місць. Зустрічає батяр гостей у самому серці Львова – площі Ринок.

Батяр ресторану “Кентавр” © lvivtravel.net

Адреса: пл. Ринок, 34

Батяр ресторану “Mons Pius”

Батяр-фінансист, кажуть, він виконує фінансові бажання. Розташований в затишному вірменському дворику ресторану  “Mons Pius”.

Батяр ресторану “Mons Pius” © lvivtravel.net

Адреса: вул. Л. Українки, 14

Батяр “Дзиґи”

Батяр поблизу “Дзиґи” завжди готовий до нових знайомств та зустрічей, адже знаходиться в одному з найвідвідуваніших та найкультурніших місць Львова – осередку мистецтва, музики, літератури – Мистецького Об’єднання “Дзиґа”.

Батяр “Дзиґи” © lvivtravel.net

Адреса: вул. Вірменська, 35

Протягом маршруту на вашому шляху зустрінуться безліч інших цікавих споруд, вуличок, кнайп старого Львова. Головне – не поспішайте, щоб можна було встигнути насолодитися середньовічним духом архітектури та не прогавити найцікавіших дрібниць, яких чимало на вулицях Львова.

Маршрут:

Довідка:
Хто такі батяри?
Львівські батяри – субкультура, що панувала у Львові з середини ХІХ по середину ХХ століття. Батяри мали особливий зовнішній виглад, особливу говірку, полюбляли батярську музику, яка завжди була веселою, енергійною, під яку можна було від душі потанцювати та наспіватись в галасливій кнайпі.
Гуляти вони вміли щей як! Батяр любив гарних жінок, міцну випивку, веселий дотеп і гарну гулянку. Коли вони збирались у другій половині дня у Львові ставало значно веселіше – вони любили жартувати та підколювати усіх, хто смурний траплявся їм на шляху, тому довкола батярів зажди панували веселощі, дотеп та музика.
У Львові батяри жили у двох районах на Личакові ти Клепарові.
В ті часи це невід’ємний символ Львова.

Батяри – Пояснити не-галичанину, хто такий батяр, непросто. Найближчі синоніми – гульвіса, відчайдух. Однак вони не відображають змістового наповнення, а головне – духу цього культурного феномену львівської міської культури початку ХХ ст.

Джерело: LVIVTravel.net

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини