Настінний живопис: ТОП-10 муралів України за версією Dobovo

Останні кілька років мурали стали зараховувати до визначних пам’яток окремих міст. Поступово мистецтво нанесення малюнка на стіну стало чимось більшим, ніж банальне графіті. І найприємніше, що муралів в Україні з кожним роком стає все більше і більше.

Сервіс добового бронювання житла Dobovo.com склав власний ТОП-10 муралів України. Вирушаючи в подорож по країні, обов’язково знайдіть ці мурали, а ми підкажемо у скільки вам обійдеться оренда квартири під час поїздки в те чи інше місто.

«Берегиня» на Майдані (Київ)

Один з найкрасивіших і особливих для українців муралів розташований в серці Києва – прямо на Майдані. На фасаді багатоквартирного будинку зображено обличчя жінки в оточенні яскравих соняшників. Цей мурал для киян намалював street-art художник з Коста-Ріки – Mata Ruda. Робота була створена в рамках проекту ArtUnitedUs.

Де знаходиться: Київ, фасад будинку по провулку Тараса Шевченка, ½ – поруч з площею Незалежності.

Парний мурал танцівників (Київ)

Цей порівняно молодий мурал на Оболоні складається з двох частин: на одній стіні зображений хлопець, на інший – дівчина. Обидва танцівники, що символізує їх єдність руху, незважаючи на поділ.

Мурал розташований на стінах київського багатоквартирного будинку, а створив його відомий український вуличний художник Саша Корбан.

Де знаходиться: Київ, Оболонський район, пр. Героїв Сталінграда, 60
Кобзар (Харків)

На честь 200-річчя українського Кобзаря на стіні багатоповерхового будинку в Харкові з’явилося зображення Тараса Шевченка. Мурал був створений командою Kailas-V, яка крім малюнка Тараса Григоровича створила в Харкові мурали з Леонідом Биковим, Клавдією Шульженко і Юрієм Гагаріним.

Де знаходиться: Харків, проїзд Садовий, 30

Стіна видатних персонажів міста (Одеса)

Одеські вуличні художники з команди Peach вирішили не розмінюватися на дрібниці і повністю розмалювали стіну триповерхового готелю. На ній вони зобразили особистостей, які прославили Одесу і внесли вагомий внесок в розвиток міста. Без сумнівів, такий мурал можна вважати сучасною пам’яткою портового міста.

Де знаходиться: Одеса, вул. Єврейська, 32

«Пан і Пані Дніпра» (Дніпро)

Незвичайний мурал порівняно недавно з’явився на стінах багатоповерхівок в місті Дніпро. На двох багатоповерхівках на Лівому березі Дніпра харківський художник Олександр Брітц зобразив чоловіка і жінку в традиційному східнідному одязі. Незважаючи на незвичність стріт-арту городяни встигли охрестити малюнок, як «Пан і Пані Дніпра».

Де знаходиться: Дніпро, ж/м Сонячний

Кросворд на стіні (Львів)

Найбільший кросворд в Україні знаходиться у Львові – це величезний мурал висотою в 30 метрів і шириною в 18 метрів. Особливість мурала в тому, що в кросворді зашифровані імена відомих діячів архітектури та живопису. Колись побачити розгадку можна було тільки після заходу сонця, так як їх вписували спеціальною фарбою, яка світиться в темряві. Сьогодні написи в кросворді видно цілодобово.

Автором мурала став художник Сергій Петлюк.

Де знаходиться: Львів, вул. Академіка Сахарова, 82

«Сни, в яких хочеться жити» (Вінниця)

«Сни, в яких хочеться жити» – це справжній мурал-картина, яка закликає інакше подивитися на реальне і уявне. Її автори – дві дівчини-художниці Марія Бобирева і Олександра Мельник. Мурал був створений в рамках проекту «VIN-ART-CITY».

Де знаходиться: Вінниця, вул. Козицького

Фото Стіва Джоба на стіні (Житомир)

Тепер і в Житомирі є свій Стів Джобс – правда поки тільки на стіні у вигляді Мура. Чорно-біле зображення засновника компанії Apple зобразив вуличний художник Віталій Талько. Таким чином, він створив ще один незвичайний арт-об’єкт для гостей міста.

Де знаходиться: Житомир, вул. 8 березня, 13-а

Столичний водоспад (Київ)

Мурал під назвою «Водоспад» в Києві можна сміливо назвати одним з найяскравіших в Україні. Він переносить жителів столиці з галасливого мегаполісу в екзотичну країну. А ось автор цього міського шедевра все ще залишається невідомим.

Де знаходиться: Київ, вул. Златоустівська, 26

Рекордне 3D-графіті (Київ)

Ще один столичний мурал, який ми просто не могли обійти стороною – це 3D-графіті на вулиці Тимошенко. Особливість цього муралу в особливому візуальному ефекті, який робить стіну багатоповерхового будинку рельєфною. Варто зазначити, що цей мурал також був занесений в Книгу Рекордів України.

Де знаходиться: Київ, вул. Тимошенко, 29а

Джерело: dobovo.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини